úterý 22. února 2022

Knihy pro děti / Slon

Cítím vděčnost. Mé třetí dítě si doopravdy zamilovalo knížky autora, kterého jsem si do dětské knihovničky vysnila už dávno. Petr Horáček. Fenomén. Za mě opravdu ano, ve svých knihách má něco, co mě vždycky doslova očaruje, beze zbytku mu rozumím, vím, co chce svými texty a ilustracemi říct. Takže, Matějku, děkuju, že to tam máš taky, užijeme si to ve třech do posledního písmenka. Mnoho knih od Petra Horáčka si nosíme z knihovny, ale při každé dárkové příležitosti Matěj jednu dostane. A tak nám na Vánoce přibyl k Papuchalku Petrovi, Nejkrásnějšímu místu na světě a k Jak myška snědla měsíc ještě Slon. Novinka roku 2021 dle očekávání nezklamala, díky jedinečnému pojetí si ji Matýsek ke společnému čtení bere dost často.


Mnoho dětí si ve svém životě najde imaginárního kamaráda. Z nejrůznějších důvodů. Aby nebylo samo, aby si mělo s kým povídat, nebo aby na něj mohlo svádět všechny ty lumpárny, které se prostě občas dějí... A přesně tohoto tématu se Petr Horáček ujal tentokrát. Kluk je na prázdninách u babičky a dědy, kteří se mu zrovna nemohou věnovat, a tak přijde SLON. Velký, kamarádský, zábavný a taky trochu nemotorný. Kluk si se slonem užije skvělý den plný dobrodružství, občas se ale něco "zvrtne". Potom je jednoduché říct: "To já ne! To SLON!". Naštěstí babička i dědeček mají smysl pro humor a kluka nakonec v jeho fantazijním světě láskyplně podpoří.





Slon je další ze série bohatě ilustrovaných knih s málo textem. Proto jsou Horáčkovy knihy vhodné už pro velmi malé posluchače: příběhy jsou jednoduché a stručné, ale i v těch málo slovech se ukrývají velké věci. Ilustrace jsou za mě bezkonkurenční. Barevné, vkusné, originální.



Matěj je od narození vášnivý čtenář "posluchač", teď ve svých třech letech je ve fázi, kdy ho baví jazykově nenáročné příběhové knihy s výraznými ilustracemi, a knihy Petra Horáčka jsou pro něj jako dělané. Těším se na další.

-
Za recenzní výtisk v rámci dlouhodobé spolupráce děkuju nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat