pátek 25. února 2022

Chytrá hračka / Umělecké puzzle Djeco Puzz'art

Všechny tři děti rády skládají puzzle. Nejčastěji je poslední dobou do ruky bere Matěj, který statečně dědí všechny oblíbené a léty ověřené kousky. Máme doma už hodně krabic všech tvarů a velikostí, na druhou stranu se snažím hledat ty opravdu pěkné a originální. Ty, co jsou něčím zajímavé, pohádkového mainstreamu u nás moc nenajdete. Na podzim, když byly temné a pošmourné večery nekonečné, Covid číhal na každém rohu, já jsem navíc byla po operaci celkem omezená, seznámila jsem děti s novou kolekcí puzzle francouzské značky Djeco s označením Puzz'art.


V nabídce je několik druhů, buď o 150 nebo 350 dílcích, vždy se jedná o nádherné motivy zvířat. Já jsem tenkrát dětem vybrala Puzz'art Slon (150 dílků), chtěla jsem aby bylo hratelné šestiletým i osmiletou. Povedlo se a přidaná hodnota? Suverénně zabaví i mě.


A jaké tedy je? Je skvělé a proto vám ho tady chci ukázat jako zajímavý tip na dárek. Nečekejte klasický obdélník ani obvyklé tvary dílků. Novinka Puzz’art vás zavede do světa umění a fantazie, které nemá vůbec žádné hranice. Jak jsem již výše napsala, skládají se puzzle do tvaru zvířat. To ale není všechno - tyto siluety nejsou jen tak ledajaké. Ukrývají v sobě desítky detailů a propracovaných drobnějších kreseb. Takže náš tmavomodrý slon v sobě ubytoval žirafu, tygra, lišku nebo třeba magický baobab.



Skládání tohoto puzzle rozhodně není brnkačka. Je to naše zatím nejsložitější puzzle. Puzz’art jsou určeny především malým školákům, kteří už dokáží dobře vnímat rozdíly mezi celkem a jeho částmi, a dokáží pracovat i s abstraktnem.


Je vědecky dokázáno, že při skládání puzzle dochází v mozku k zapojení obou jeho hemisfér. Analytické i kreativní. Tato aktivita rozvíjí dětskou fantazii, jemnou motoriku i schopnost koncentrace. Z vlastní zkušenosti doporučuju skládání puzzle ke zklidnění dětských emocí, funguje jako mírumilovná a tichá činnost třeba před spaním.

Žádné komentáře:

Okomentovat