pondělí 14. června 2021

Knihy pro děti / Nejkrásnější místo na světě

V únoru dostal Matěj k svátku další knížku od Petra Horáčka, protože to jsou přesně ty knihy, které ho aktuálně hodně baví. Vystupují v nich roztomilá zvířátka, mají celostránkové bohaté ilustrace a poměrně málo textu. I tak malé množství textu však může vytvořit silný a dojemný příběh, který je jednak velice nadčasový, ale taky mezigenerační. Není to něco, co zabaví jen malé dítě, naopak starší děti v příběhu objeví přesně to, co jim má zůstat nadosmrti odkryto. Nejkrásnější místo na světě vyšlo v nakladatelství Portál v minulém roce.


Zajíce trápí otázka, kde je nejkrásnější místo na světě. Ptá se všech svých kamarádů, protože silně touží poznat TO místo. Je to jejich louka? Ale takových přece je... Moudrá sova poradí, ať se na to pokusí přijít sám. Zajíc se vydá do světa a navštíví samá nádherná místa. I tak všem těmto místům něco chybí. Co to asi je? Přijde zajíček na to, co definuje krásu?




Dospělému je jasné, kudy se příběh bude ubírat. Malý čtenář je však postupně naváděn, aby sám pochopil, co zajíček objeví. I tato Horáčkova kniha oslavuje sílu přátelství. Ukazuje na to, že nejlépe je nám doma a domov je tam, kde jsou naši nejbližší. Je jedno, jestli je kolem les, poušť nebo vrcholky hor. I my, dospělí, máme své touhy a vyrážíme na jedno dobrodružství za druhým, abychom poznali všechny krásy světa a co kdyby to někde bylo hezčí... Ono bezpochyby je (aspoň já to tak cítím), ale i z těch nejúžasnějších míst se tak moc těším na svoji rozvrzanou postel.




Miluju ilustrace Petra Horáčka, který má velmi specifický styl. Zvířecí postavy jsou vymazlené do posledního chloupku, mám ráda, jak si autor hraje s odstíny jednotlivých barev. Tahle kniha na mě dýchá letní atmosféru, jak je sytá a "teplá". Velký čtvercový formát a pevné křídové listy zaručí úspěch i u malých čtenářů.



-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat