úterý 8. června 2021

Kouzelné čtení / Encyklopedie pro předškoláky

Před rokem, kdy nás Covid uvěznil doma poprvé, jsem psala článek o Encyklopedii pro školáky. Velice komplexně zpracovaná mluvící kniha z edice Kouzelného čtení od Albi se u nás dobře zabydlela a posloucháme ji moc rádi. Všichni. Samozřejmě kouzelná tužka je velkým lákadlem i pro nejmenšího Matěje, který nakukuje Klárce a Kubíkovi přes rameno. Asi se brzy dostaneme do fáze tří tužek, protože samozřejmě potřebují pracovat všichni najednou. Jak jsem psala, výše zmíněná kniha už je hodně obsáhlá co do informací a některé kapitoly mohou být pro malé děti složitější. Takže se nám vyloženě hodilo, když letos přišlo Albi s novinkou pro děti mladší - Encyklopedie pro předškoláky.


Pokud mi přišla Encyklopedie pro školáky obsáhlá (17 kapitol, 6500 zvukových stop), tato nová Encyklopedie pro předškoláky ji válcuje na celé čáře. V 58 kapitolách (co dvojstrana to kapitola) je ukryto 11000 zvukových stop. To jsou hodiny a hodiny poslechu a nikdy nevysychající studnice informací.




Mluvící kniha vychází z pokladu již 32 let starého, kdy Eva Veberová napsala a Eva Šedivá ilustrovala Náš svět - obrázkovou encyklopedii pro nejmenší. To byla naše! kniha. Naše generace ji milovala. A mnozí s ní vyrůstali. Naše děti teď mohou růst s moderním pojetím této knížky, která je citlivou a ozvučenou renovací Našeho světa.



Všemi kapitolami nás provází předškolák Šimon. Seznamuje nás se svou rodinou, domácími mazlíčky. A právě díky Šimonově rodině poznáváme nejen denní rutinu a běžný rodinný život, ale také se s nimi vypravíme do různých prostředí (školka, obchod, pouť, u lékaře, u moře, les, zoo...). Děti mohou názorně poznat, jaké existují na světě povolání, kdo má jaké koníčky, jak kdo cestuje, jaké rozlišujeme počasí, co pozorujeme ve vesmíru... Velice důležitou částí pro budoucí prvňáčky je počítání a seznámení se s abecedou.




58 kapitol! To je něco. Od všeho kousek. Moc se mi líbí ilustrace, jsou to takové ty "slabikářové". Barevné, ale jasné. Formát A4, pevné desky, stránky i tentokrát papírové (křídový papír větší gramáže). Princip je stejný jako obvykle, nabízí několik úrovní poznání - od pouhých názvů objektů, po detailnější informace, zvuky a dialogy, jednoduché kvízy.



Obě dvě encyklopedie se mi moc líbí pro svoji ucelenost. Že by vám pomalu stačila tato kniha, která obsáhne tolik vědění. Encyklopedie pro předškoláky je krásným dárkem pro školkové děti!

-
Tento článek vznikl na základě barterové spolupráce s Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat