čtvrtek 10. června 2021

Dětský pokoj / Místo klidu a odpočinku

Máme doma stan. Špičaté teepee. Klidový koutek, jak bych jej nazvala v Montessori terminologii. Místo klidu a odpočinku. Místo, kam si děti mohou zalézt, když chtějí být samy, nebo když se potřebují uklidnit. Místo, kde se dá přespat. Místo, kde se krásně prohlížejí knížky. Místo, které poskytne stín na balkoně nebo zahradě. Textilní dětský stan, indiánské teepee z eshopu s nábytkem a doplňky do domácnosti Expedo.cz.


Stany frčí už dlouho a snad každé dítě potřebuje mít nějaký domeček. Já si jej dělávala pod stolem, natáhla jsem si dolů lampičku a přikryla ho neprodyšně dekou. Dnešní děti mají jiné vychytávky. Pokud místo dovolí, možností, čím vytunit dětský pokoj, je nepřeberné množství. Stan ve tvaru teepee se mi líbí, je vkusný, je vyrobený z přírodních materiálů - kombinace bavlny a dřeva, jde ve vteřině sbalit, sbalený je pak krásně skladný. Za dobrého počasí lze využít i venku, my ho poslední dny máme na jednom z balkónů, kam svítí sluníčko dopoledne.



Používáme ho i jako klidový koutek. Když se někdo zmítá v emoční bouři, má možnost se jít schovat do stanu. Tam se zklidnit, mít od všech pokoj. Pokud se děti nedomluví v rámci hry jinak, držíme pravidlo jednoho ve stanu. Bereme to jako místo odpočinku a respektování soukromí. Klárka si tady často hraje. Matýsek si tady rád prohlíží knížky. A Kubík si tam chodí vyloženě relaxovat.



Díky slušným rozměrům základny (105 x 105 cm) se v něm dítě i vyspí (nohy sice čouhají, ale to nikomu nevadí). Máme víkendové a prázdninové režimy a Klárka s Kubíkem se v něm v tyto volné dny střídají.




Čtyři dlouhé dřevěné tyčky napínají textilní stan, dole je měkká a hřejivá "matrace", součástí jsou i tři malé polštářky ve stejném dekoru, jako je celý stan. Teepee má jedno okno se závěsem a také vchodové cípy mohou celý stan uzavřít.

-
Tento článek vznikl díky spolupráci s eshopem Expedo.cz

1 komentář:

  1. Takové teepee by se mi taky líbilo do pokojíčku pro syna. Už jsem po nějakých koukala, tak mu ho koupím asi k Vánocům :-) . Pořídila jsem hodně úložných boxů do regálu, tak už se ty hračky tolik neválí na zemi, tak je v pokoji konečně trochu místa a teepee se tam vejde. Jen doufám, že to nebude jen další domeček na hračky a bude si v něm syn i hrát :-) .

    OdpovědětVymazat