pondělí 7. června 2021

Audio pro děti / Justýnka a asistenční jednorožec

Justýnku jsem registrovala hned jak v roce 2017 vyšla knižně. Magický jednorožec, barva obálky, velký formát, ilustrace, česká autorka, to všechno bylo víc než lákavé. Od samého začátku se o knize hodně psalo, byla to ta kniha, kterou byste si měli pořídit, pokud chcete udržet krok s moderní dětskou literaturou. U nás to většinou takhle nefunguje, my ke knihám musíme dospět. I když mě to jako knihomola samozřejmě láká, jsem docela poučená. Ne všechno se samolepkou "bestseller" šlape. Pak jsme si jednou Justýnku odnesli z knihovny. Asi před dvěma lety. A nic. Děti nezaujala. Ani jednorožec Klárku nepřesvědčil. Divné, že.


Já ale umím čekat. A taky umím ocenit kvalitní knihy. Umím ocenit originalitu. Jsem vděčná za tato "užitečná témata", nejen ploché příběhy. Takže jsem dala Justýnce druhou šanci. Justýnka a asistenční jednorožec vyšla i jako audiokniha. A protože aktuálně hledám pěkné audioknihy na letní dovolenou, která bude dlouhá a dost cestovatelská, do poličky přistála i ta s jednorožcem na obálce.

Autorka Kateřina Maďarková (Kateřina Pantovič) vymyslela zajímavý příběh o sedmileté holčičce, která je dost introvertní, je spokojená ve svém vlastím světě, baví ji škola a učení, je spíše vědecky zaměřená, kamarádky nemá. Mamince přijde její život osamělý a poněkud nudný. Vezme ji za lékařem, který stanoví diagnózu "akutní nedostatek fantazie", a předepíše jí asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji z toho šedého splínu má za šest dní dostat. Asi tušíte, jak tohle dopadne... Justýnka však krom znovuobjevené fantazie najde i něco mnohem důležitějšího - přátelství.


Nádherný příběh s ušlechtilou myšlenkou. Ano mnohým dětem může v dnešní době chybět fantazie. Někdy na ni prostě jen v záplavě všeho jiného zapomenou. Aby byl pro děti tento příběh lépe stravitelný, Hubert Justýnku provede mnohými snovými světy, které je budou bavit. Básničkystán, planeta Fantazie, Justýnin starý výkres... Na všech místech se Justýnka bude bavit, na všech místech se něčemu naučí a mnohé pochopí.

Justýnka a asistenční jednorožec je láskyplná kniha nejen pro děti. Je to ten typ knihy, který si s radostí dopřejete i vy, protože krom úžasně jednoduchého poselství v ní najdete i nadčasová moudra. O nás, o lidech. Jak nás vidí fantaskní jednorožec Hubert:

"Třeba vy lidé. Nakoupíte si spoustu jídla a pak ho zkažené vyhazujete, protože jste ho nestihli sníst. Máte spoustu vynálezů, které vám šetří čas. Ale pak ho ztrácíte s vynálezy, které vám ho zase berou. Když potřebujete vědět, jaké bude počasí, podíváte se do telefonu, místo abyste otevřeli okno. Kácíte zdravé pralesy, abyste vyráběli nezdravé jídlo."


Krása je to. Baví nás to doma a bude i na cestě na jih. Tato audiokniha v příjemném podání Jany Plodkové se jen tak neomrzí, je hluboká, je milá, je svá. Moc moc doporučuju předškolákům a malým školákům. Jo a rozhodně není jen pro holčičky, nenechte se zmást tím koněm s rohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat