úterý 22. června 2021

Naučné a zábavné vystřihovánky pro děti

Myslím, že úplně každé dítě má alespoň jedno velmi silné stříhací období. Období, kdy jej naprosto fascinují nůžky. Troufám si však říct, že těchto období je hned několik. Nebo aspoň mé děti si jich prošly víc. První přichází už někdy před druhými narozeninami, kdy dítě bere do ruky nůžky jakožto nástroj zkázy. Matěje toto primitivní stříhání s vhodnými nůžkami drželo hodně dlouho a byl schopný rozstříhat deset papírů na proužky během pěti minut. Teď ho to na nějakou dobu přešlo. Starší děti (3+) si pak stříhají to, co potřebují, vyloženě účelově. Ale myslím, že někdy kolem 5. roku přišel zlom - jakože je baví právě ta činnost. Něco si vystřihnout a ideálně ještě něco složit, nebo nalepit. Když jsem nedávno psala článek o Pexetriu, všimla jsem si, že firma Betexa vyrábí i jednoduché vystřihovánky pro děti.


Pracovní sešity s názvem Začínáme vystřihovat mě zaujaly na první pohled svými nádhernými ilustracemi, v případě motivů přírody (Na statku, U vody, Na louce, Na horách...) jsou navíc obrázky velmi reálné a to vždycky ocením. Další přidanou hodnotu vidím v tom, že se jedná o zábavu edukativní. Vystřihnutím všech dílků a nalepením na to správné místo se děti mnohému naučí.



Tato kreativní aktivita je vhodná pro předškolní a mladší školní děti. Kubíkovi (toho času 5 let) jsem vybrala dle mého názoru jednodušší vystřihovánky (Moje město a Autoopravna), Klárce (7 let) jsem vybrala ty s motivy přírody, které už jsou minimálně tématicky složitější.




Princip je jasný. V pracovním sešitě se zorientovat na stránce prostředí a najít, co chybí na prázdných místech. V přiložených listech vybrat ty správné dílky a opatrně je vystřihnout. Tyto vystřižené dílky zbývá nalepit na příslušná místa. Na každou stránku prostředí se musí dolepit 6-10 dílků, aby byl výjev kompletní. Některé dílky jsou "odklápěcí" (dveře auta, části včelího úlu, květy versus plody na ovocných stromech), což děti baví ještě o něco víc. Tvary k vystřižení jsou jednoduché, což vnímám jako velký benefit pro tyto staré děti. Už jsme v minulosti nějaké vystřihovánky zkoušeli, ale bylo to tak složité střihání, že děti spíš odradilo. Na některých stránkách jsou i doplňkové úkoly typu bludiště, vybarvování, přiřazování.




Jde vidět, že tvůrci tohoto sešitu přemýšleli i nad praktickou stránkou věci. Líbí se mi velký formát na šířku, skvělé jsou tvrdé a velmi odolné listy, plus tleskám za umístění listů, které jsou určeny k nastříhání, doprostřed, odkud jdou před zahájením činnosti nádherně jednoduše ze svorek vyjmout. Dítě tak nemusí furt otáčet stránky a listovat a hledat, nedejbože stříhat přímo v sešitém stavu.





Vystřihovánky sklízí doma úspěch, pro svůj formát a znuvupoužitelnost jsou super i na dovolenou k zabavení po náročném dni. Rozvíjí jemnou motoriku a představivost. Už předškolní děti zvládnou pracovat samy. Pracovní listy pak dětem zůstanou jako kniha k prohlížení, díky kvalitě textů i kreseb je vnímám jako velice přínosné a moc doporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat