úterý 15. června 2021

Knihy pro děti / Rok v pohádce

I v pohádkách se střídají roční období a měsíce ubíhají jako voda. A protože je většina dětí zcela fascinovaná kouzelnými bytostmi a pohádkovými postavami, přibyla do série "Rok v..." kniha Rok v pohádce. Jako ostatní ze sady vyšla i tato v nakladatelství Host, tentokrát v roce 2020. A protože nás všechna tato velkoformátová leporela baví, zabydlelo se u nás i toto.


Všechny knihy ze série podněcují ke společnému prohlížení a vyprávění, nicméně tady můžete zapojit kreativitu naplno. Tady se můžete vyřádit, tady se možná od dětí dozvíte mnoho neobjevených skutečností. Protože děti všechna ta mini kouzla ještě vidí. Mají na ně svůj vlastní názor a nejsou zatížené tou naší dospěláckou slepotou.




Dvanáct dvoustran, na každé je vyobrazen jeden měsíc v roce. Co se děje v kouzelném lese, jak přechody teplot snášejí obyvatelé pohádkového světa? Co dělá Karkulka na jaře? Co trpaslíci? Jak všichni oslaví Vánoce? A je ten vlk vlastně padouch, nebo ne?



Na první dvoustraně si s dětmi prohlédnete všechny hlavní hrdiny, něco málo se o nich i dozvíte. Tady se přímo nabízí ten nejjednodušší úkol vhodný už pro malé děti - najít na každé ilustraci všechny postavy z úvodu. 



Stránky můžete otáčet dle libosti, každý má jiný styl. Kubík si prohlíží pěkně postupně a zkoumá. Klárka si naopak najde jednu postavu/jeden detail a zkoumá, jak se jejich osudy mění v průběhu celého roku. Matýsek to má stále dost nahodilé a tento díl je pro něj ještě dost abstraktní. Rok na venkově má raději.



Prohlížení těchto typů knih si s dětma užívám. Společné vyprávění vidím jako nejvíc obohacující, děti jde prostřednictvím šikovných otázek směřovat k určitým tématům. Podporuje kreativitu a rozšiřování slovní zásoby, obohacuje verbální dovednosti a schopnost vnímat detail v celku. Díky jisté návaznosti podporuje také logické uvažování.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat