čtvrtek 24. června 2021

Časopis pro děti / Ahoj divočino

Kvalitní dětské časopisy. To je téma, které se řeší na všemožných sociálních sítích. A já o nich ráda píšu. Protože každé dítě potřebuje svůj časák. Něco, co v ideálním případě bude přistávat s nějakou pravidelností ve schránce, a děti se na něj začnou těšit. Ke svému oblíbenému skautskému Ben Já Mína, o kterém jsem už dvakrát na blogu psala, přidávám na pomyslný žebříček úplně nahoru ještě jeden. Úžasně zpracovaný a informačně hodnotný čtvrtletník Ahoj divočino. Poznala jsem ho v naší Montessori školce a sedla jsem si z něj doslova na zadek.


Už máme doma tři díly a je to velká nádhera, za kterou se skrývá poctivá práce. Ahoj divočino je přírodovědný časopis, který má děti přímo vtáhnout do dění kolem. Krom toho, že si v něm přečtete nepřeberné množství užitečných zajímavostí, svou interaktivní formou láká děti ven, do přírody. Aby ji poznávaly, prozkoumávaly, zaznamenávaly, milovaly ji. Ahoj divočino není o pasivním čtení, ale především o akci.




Autorkou a jedinou redaktorkou, hlavou i srdcem je Petra Kubíčková, která časopisem vyjadřuje svoji lásku k přírodě. Samozřejmě má kolem sebe tým zkušených lidí, kteří jí s tak náročnou misí pomáhají.


Každé číslo se věnuje jednomu ročnímu období a také si do hledáčku vezme jedno, dvě zvířata, které rozebere do detailů, ale přitom hravou a lehce stravitelnou formou. V jednom díle tak máme ježky a netopýry, v dalším zase sýkorky a vlky, v posledním jarním čísle žáby a berušky. To ale není zdaleka všechno. Časopis vybízí k návštěvě přírody a přichází s originálními aktivitami - vyrábění atlasu stromů, průvodce stopováním, zaznamenávání roku v přírodě, pozorování pařezů.



A to tvoření! Třeba netopýří girlanda, lapač snů, ptačí budka se sýkorkami... Tleskám za logickou promyšlenost, která většině časopisů chybí. Tam, kde se má něco stříhat, je použit papír ještě větší gramáže, stříhací listy jsou pěkně zasvorkovány uprostřed, odkud jdou šikovně a bez násilí vyjmout, zadní strany těchto stříhacích listů jsou prázdné, aby se zbytečně nezničil obsah.




Skvělá je i forma zpracování, přehlednost textu, nezatíženost reklamou, fotografie fauny i flóry doplněné reálnými ilustracemi. Náplň je pestrá - od samotných článků přes rozhovory a zapeklité kvízy, omalovánky a vystřihovánky až po "průvodce putováním přírodou".


Pokud byste se mě zeptali na věkové určení, tak budu chvíli hledat odpověď. Určitě si v něm najdou svoje i menší školkové děti, ale úplně nejlepší bude pro zvídavé školáčky a předškoláky.


Jak už jsem psala, časopis vychází čtyřikrát do roka. Máme zatím doma podzim, zimu a jaro, těšíme se na léto, které by mělo dorazit každou chvíli :) Každé číslo má něco přes 30 stran, roční předplatné vyjde na 320 Kč včetně poštovného, což mi přijde jako férová nabídka. Pokud jste rádi venku a rádi si s dětmi čtete o přírodě, z časopisu Ahoj divočino budete nadšení. A hlavně bude bavit i vás.


Poznámka: Časopis zatím nemá své webové stránky. Funguje pouze na sociálních sítích (FB, IG). Tady je můžete kontaktovat ohledně dotazů a objednávek. Pokud nejste v sítích lapeni, můžete napsat rovnou email na obchod@ahojdivocino.cz ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat