pátek 4. června 2021

Audiokniha / Nasterea

Titul: Nasterea
Autor: Petra Stehlíková
Interpret: Jitka Ježková
Délka poslechu: 14 hodin 1 minuta
Posloucháno ve spolupráci s Audiotékou

Anotace

Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.

Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?

V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kdo se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?


Recenze

Ilan prochází reteou na místo, o kterém si všichni myslí, že není uzpůsobeno k životu. Zpočátku se zdá, že zde její život skončil, ale právě tady nejspíš znovu začal. Pozná nové skutečnosti o historii lidí a sklenařů a je postavena před klíčovou výzvu. Osvobodí sklenařský národ a zradí milovanou pětadvacítku, nebo se s láskou vrátí ke kapitánovi a společně porazí všechno, co se lidem v nížinách nelíbí? Pokud znáte Ilan, nebude to snadné rozhodování...

Třetí díl! Hltám jeden za druhým, protože jsem začala pozdě. Stehlíková je úžasná. Podařilo se jí oživit fantastický svět, dokázala ho postavit na pevných základech a vyšperkovat dokonalými detaily. Miluju tyto střety dobra a zla už z dob Pána prstenů.

Upřímně musím říct, že třetí díl byl pro mě suverénně nejsložitější a první dva mě bavily o trošku víc. Nicméně nejsem škarohlíd a oceňuju tento vývoj příběhu, od kterého se prostě nejde odtrhnout. Velmi děsivý a nervydrásající začátek, kdy byla Ilan vězněna v podzemí mezi stvůrami, zapeklité rozmotávání světa "na druhé straně" a romantický návrat k pětadvacítce, která se však jaksi změnila. Do příběhu vstupují dvě nové klíčové postavy, které mě vyloženě bavily. Toto všechno vyvrcholilo do divokého finále, které jsem skoro oplakala. A samozřejmě se nemohu dočkat, jakou cestou se NOVÁ patnáctiletá Ilan vydá. 

Teď už se ví, že tato dobrodružná fantasy bude mít celkem pět dílů. Já jsem zcela pohlcená tímto promyšleným příběhem a moc mě baví, všechno si to v hlavě vizualizovat. Autorka dokáže všechno vykreslit hodně barvitě, takže se dokážu do jednotlivých scenérií jednoduše přenést.

Plný počet hvězdiček neohrozí ani to, že jsem se místy ztrácela a nedokázala si k sobě slepit všechny skutečnosti. Někdy mi přišlo, že není v mých silách příběh pochopit, že sahá tak daleko do minulosti, ve které se neorientuju. Pak mi ale došlo, že to tak má být, že některé věci se odkryjí až časem a že je to tak v pořádku. Že ne všechno musí být naservírováno v první kapitole. Stehlíková určitě ví, co dělá.


Poslouchala jsem jako audioknihu, stejně jako předchozí dva díly, ale poněkud jsem zatoužila i po papírové formě. Do knihovničky pěkně vystavit. Audiokniha v podání Jitky Ježkové je úžasná, poslech zábavný, vypravěčské schopnosti interpretky vás udrží ve střehu po celou dobu.

P.S. Tak a teď by mě "do prasečí řitě!" zajímalo, kdy vyjde čtvrtý díl? Zasvěcení vědí. A ne, nevadilo mi to, všichni přece máme taková svoje "slova" :)


"Vaším největším darem je uvědomění, že jste. A vaším největším prokletím je uvědomění, že jednou nebudete. Myšlenkou na smrt se zabýváte celý svůj život. Celý život umíráte. Odpoutej se od smrti a budeš žít."

Žádné komentáře:

Okomentovat