neděle 3. ledna 2021

Audiokniha / Faja

Titul: Faja
Autor: Petra Stehlíková
Interpret: Jitka Ježková
Délka poslechu: 12 hodin 23 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Ilan prošla skárou a vstoupila do nížin, do světa zcela odlišného od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem a ostatními členy pětadvacítky je pro ni stále nové a Ilan si začíná uvědomovat, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří během svého života ovlivnili mnoho významných událostí. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její národ, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.

Klid ve sklenařských městech je narušen, když se po mnoha generacích znovu objeví starodávný nápis. Jen krátká věta, která byla kdysi součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše po zdech palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vyprávějí ta tři slova, na první pohled tak jasná, a přesto nepochopitelná?

Ilan bude muset čelit mnoha nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.


Recenze

Ilan se z nebezpečných hor vrací společně s bojovníky do nížin. Z pojmu "nížiny" se vyklube postapokalyptická Evropa, jejíž původní obyvatelstvo téměř vyhladil zákeřný virus. Ultramoderní společnost řízená technologiemi a sklenitem odkrývá další a další tajemství a Ilan přichází na kloub původu nevraživosti mezi sklenaři a lidmi z nížin. Odhalení pravdy je bolestivé. Jenže je všechno takové, jak se na první pohled zdá?

Fantazijní svět hor z prvního dílu vystřídalo scifi město budoucnosti. Toto prostředí pro mě nebylo tak atraktivní jako divoká příroda, nicméně bylo osvěžující zjistit, jak se to celé semlelo. Co se vlastně se světem stalo. Myšlenka smrtícího viru je jaksi nadčasová, ehm. Brzy se však znovu ozvou hory, když se ve městech začnou objevovat výhružné nápisy, jejichž původ sahá do daleké minulosti. A dotýká se osobně samotného velitele pětadvacítky. Ilan svou inteligencí a zvídavostí přichází na kloub pradávnému tajemství, navíc odhaluje své další výjimečné schopnosti, které jsou její životní příležitostí, ale zároveň hrozbou.


I ve druhém díle se autorce podařilo dokonale vykreslit kulisy, do kterých jste vtaženi, ani nevíte jak. Vše vidíte živě před očima, vlastně tam chcete tak trochu být. I když cítíte zároveň obrovský strach. Ano, jsou zde i děsivé scény, napětím se nešetří, příběh se splétá jako pavučina v logických vzorcích. Nemám absolutně co vytknout a poslech byl pro mě opět velkým zážitkem.

Druhý díl české fantasy jsem si na Audiotéce stáhla hned, jak jsem z uší vyndala Naslouchače. Tahle série je totiž takový skvost, že nešlo dát pauzu. Opravdu povedených fantasy je jako šafránu a Petra Stehlíková si s tématem postapo poradila na jedničku. Hvězdičky tady nestačí a já netrpělivě vyhlížím díl třetí, který v Hostu vyjde letos.

-
Audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat