čtvrtek 7. ledna 2021

Knižní výzva / Woodwalker: Hollyino tajemství

Autor: Katja Brandisová
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 279

Anotace

Po poslední bitvě s Andrewem Millingem je Carag rád, že má své nejlepší přátele Brandona a Holly po svém boku. Žít mezi dvěma světy lidí a zvířat totiž není vždy úplně jednoduché. Když se v okolí školy začnou objevovat záhadné případy loupeží, Holly se chová potrhleji než kdykoli předtím. Má v tom snad malá veverka čikarí prsty? Nebo jsou to vlci, kteří chtějí Caragovi a jeho přátelům zase uškodit? Možná o tom bude něco vědět nový učitel zvířecích jazyků, pan Goodfellow. Carag se vydává na další dobrodružství za dopadením tajemného lupiče a to na co přijde, všem vyrazí dech.



Recenze

Třetí díl série o záhadných stvořeních, které jsou napůl zvířaty a napůl lidmi, přináší především mladým čtenářům opět slušnou dávku napětí. Carag se se svými přáteli vrhá do dalších dobrodružství, nadále bojuje se svými nepřáteli a jako obvykle i tady vyřeší nejednu záhadu. Kdo stojí za četnými krádežemi v okolí? Nechá ho už konečně Milling na pokoji? Jak to dopadne s nejlepší kamarádkou Holly? Bude jeho rodina ve finále respektovat jeho rozhodnutí žít s lidmi?

Série o mladých převtělencích je za mě skvělou četbou pro děti. Děti musí číst a někdy je těžké ke čtení je dostat. Žánr fantasy je pro ně ideální. Nabízí všechno, po čem děti touží. Záhady, tajemno, dobrodružství, napětí, lásku. Když se celou knihou navíc prolíná téma síly přátelství, úspěch je víceméně zaručen.

Děti trošku zajímavěji podanou formou poznávají samy sebe. Jak je důležité pomáhat svým blízkým, jak je dobré nebýt na nic sám, ale vidí také, že svět není růžový a že se krom běžných rivalit a nepřátelství mohou lehce dostat i do pořádných průserů.  

Klárku vyloženě knihy o Caragovi fascinují a myslím, že si je za pár let s chutí přečte. Já jsem klidná, že v ní není moc násilí. Když už dojde k nějakému boji mezi zvířaty, mám pocit, že autorka tyto  scény popisuje s velkým citem.

Na dospěláka je kniha přece jen jednodušší, trochu předvídatelná, místy naivní. Ale vřele doporučuju dětem (zdatnějším čtenářům) cca od 10-12 let.

-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat