sobota 9. ledna 2021

První třída / Sčítací a odčítací proužková tabule

Mám štěstí. Za prvé, prvňáčci mají privilegium a mohou do školy víc než ti starší chudáčci, za druhé mám doma prvňáka, který školu žere. Vstává celkem s elánem, má ráda svou paní učitelku a úkoly dělá s radostí. Všechny obavy, které jsem poslední dva roky cítila, když byla Klára neoficiálně i oficiálně předškolákem, se rozplynuly s prvním dnem ve škole. Vím, že zátěžové zkoušky přijdou, že ji mnohé přestane bavit, že najde háčky i na paní učitelce, ale zatím si teda skáču. Klárka je vyloženě zaměřená na výkon (i když jsem si to pro ni vysnila jinak), takže jí systém státního školství zatím vyhovuje. Když se jí někdo zeptá, nejvíc Klárku baví tělocvik, hudebka a matika. První dvě jí vláda bezostyšně zakázala, zbyla jí matematika.


Když nás na podzim pohltila distanční výuka, hledala jsem různé možnosti, jak smysluplně vyplnit čas, který by měla Klára trávit v lavici. Jedna hodina online výuky denně vždycky utekla jako nic. A co dál. Přišlo mi to všechno žalostně málo. I když zpětně hodnotím zkušenost s online hodinami velmi pozitivně, (seznámení se s paní učitelkou, jejími metodami i způsobem komunikace...) co do kvantity je to prostě bída. Koupila jsem mnoho pracovních sešitů v podobném stylu jako mají ve škole, hledala různé pomůcky, jak jí tu ubohou hodinu denně ještě nějak rozumně nadstavit.




Krásná pomůcka, kterou jsem si vyhlídla už dřív v našem Montessori centru je dřevěná sčítací proužková tabule. Je to jednoduchá a logická pomůcka pro děti, které se učí základům počítaní. Je vhodná nejen pro prvňáčky, ale rozhodně doporučuju i předškolním dětem, které se často o plusy a minusy zajímají. Krom primárních funkcí, které jsou zřejmé, je možné dřevěné proužky využít i k jiným "početním" úkolům.




Dřevěná tabule má 12 řádků a 18 sloupců (ty jsou očíslované). V dřevěných krabičkách najdete tři druhy dřevěných proužků v různých délkách - červené očíslované a rozdělené po jednotkách, modré očíslované, přírodní proužky bez čísel i barvy). V Montessori je přesně daný postup, jak s tabulkou pracovat. Já Klárku často nechávám, ať si s čísly "hraje" podle sebe.




Dítě si pomocí tabulky nejen samostatně a velmi přehledně zkouší sčítat (a odčítat) různé příklady, ale hlavně na tabulce vidí všechny možné kombinace, jak k danému výsledku může dojít. Zřetelně vidí taky rozdíl porovnávání (větší, menší, rovná se), stejně dobře lze využít i k číselným rozkladům. Dá se říct, že sčítací proužková tabulka pokryje celý prvňáčkův matematický rok.

-
Tento článek vznikl na základě spolupráce s eshopem Montessori hračky.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat