pondělí 4. ledna 2021

Leden. Nový začátek

Jaký míváte leden? Já vesměs optimistický. Nejméně oblíbená část roku, kdy se dny krátí o minuty, končí, vše se přehoupne do nového světla. Já to tak každoročně vnímám. I když nejsem na předsevzetí, stejně leden cítím jako nový začátek. Čas na změny. Nezaříkám se. Většinou si jenom přeju. A já si přát umím, to zas jo. Myslím, že přání se mění v myšlenky a ty zase v činy. Je dobré si najít ten čas. A leden je na to jako stvořený. Přes všechnu tu hektičnost je hotové umění zastavit se. Tak jako příroda v lednu. Která spí, čerpá síly, aby na jaro překvapila svou novou energií. Dočetla jsem se, že naši předci právě takto žili. Asi si nemůžeme dovolit zalézt do chaloupek na celý měsíc, zachumlat se pod tlustou peřinu a celé dny si vyprávět o životě. Ale tu podstatu, tu si vzít můžeme.


Chtěla bych vám tady nasdílet velmi inspirativní článek od Blanky Vun Kannon, autorky krásné knihy Návrat domů, který se ke mě dostal díky spolupráci s nakladatelstvím Smart Press. Asi jsem zde nikdy nepoužila "cizí" text, ale nemá smysl pokoušet se ho tady nějak převyprávět. Pro někoho je zima dlouhé depresivní období, navíc v této Covid době, proto si všichni zasloužíme trochu pohladit po duši.

Zima – čas dobíjení baterek a návratu ke kořenům
Blanka Vun Kannon

Zimní energie přírody nás zvou, abychom ve svých životech zrcadlili to, co se děje v samotné přírodě. Výrazně zpomalit životní tempo, stáhnout se domů a dobít baterky se opravdu vyplatí. S příchodem jara budete ukotvení, odpočinutí a tedy připravení na prudký růst všeho nového ve svém životě. Jak ale v dnešním hektickém světě zpomalit a co vlastně doma v zimě dělat? Nechte se inspirovat těmito 5 tipy Feng Shui pro obnovu energie a posílení vlastních kořenů.

1. Vytvořte doma dlouhý zimní večer. Pár hodin před ulehnutím zhasněte velká světla a sviťte jen lampičkami, menšími svítidly či svíčkami. Můžete začít jen v jedné místnosti, například v ložnici nebo v obývacím pokoji. Menší světýlka výrazně zklidní a zjemní celkovou atmosféru místnosti. Když bude váš příbytek více kopírovat skutečnou tmu venku, přirozeně zpomalíte. Zkuste takto zjemnit svůj příbytek pár večerů týdně a uvidíte, jakou proměnu to do vašeho života přinese.

2. Pozorujte oheň v krbu (nebo si ho pusťte v televizi na videu). Vzpomínejte při tom na své předky, kteří po tisíce let hleděli za dlouhých zimních večerů do plamenů. Můžete mlčet nebo si s rodinou povídat o pro vás smysluplných tématech, na která po zbytek roku není většinou čas. Oheň dodává duchovní sílu a jeho pozorování tak oživuje i váš vnitřní plamen.

3. Třiďte nepotřebné věci. Staré dokumenty, nepoužívané recepty, či fotky připomínající minulost, kterou už si nechcete připomínat. Pokud ještě vlastníte poklady z dob vašeho dětství, jako např. zažloutlé žákovské knížky či diplomy v hodu granátem, vyhraďte si čas a postupně je proberte. Nechte si jen to, co opravdu potřebujete nebo co máte rádi. I jen pár vytříděných věcí vnese do vašeho života více energie, nadhledu a lehkosti.

4. Posilte napojení na předky. Třeba tím, že vystavíte fotografie svých prarodičů. Pokud nemáte fotky, můžete vystavit cokoli jiného, co vám je symbolizuje. Třeba obrázek místa, kde žili. V zimě jsme nejvíce z celého roku duchovně napojení na své blízké, kteří už nejsou s námi. Rodová moudrost generací, které tady byly před vámi, je velkým zdrojem síly a odvahy. Vaši předci vám chtějí na vaší životní cestě pomoci. Vneste jejich energii do vašeho příbytku a budete se cítit silnější.

5. Proberte fotky za minulý rok a aktualizujte fotky vystavené v interiéru. Zima je ideální období projít stovky až tisíce fotografií, které jsme za rok pořídili. Smažte nepovedené záběry nebo ty, které nepotřebujete. Naopak opravdu šťastné fotky, ze kterých na vás sálá pozitivní energie, vytiskněte a vystavte doma na místo, kde je dobře uvidíte. Takovéto fotky mají velkou sílu dodat vám energii, dobrou náladu a násobit ve vašem životě to, co na vás vyzařují.

Žádné komentáře:

Okomentovat