čtvrtek 28. ledna 2021

Mama tip / Odpočítávání s úkoly

Kdy už pojedem na dovolenou? Za kolik dní budu mít narozeniny? Za jak dlouho půjdu do školy? Známe? Myslím, že tohle všechno je ještě lepší verze obligátní a nenáviděné cestovatelské hlášky "Kdy už tam budeme?". Pokud máte podobně horlivé děti, které vás s nějakým druhem odpočítávání často prudí, můžete zvážit nějaké úkolové odpočitávadlo. Funguje na stejném principu jako adventní kalendář, jen nebudete odpočítávat dny do Štědrého dne, ale do toho "vašeho" něčím významného dne.


Když Lucie Dědková přišla před dvěma lety s Nesladkářem - adventním kalendářem bez sladkostí, o kterém jsem psala na blogu už loni a předloni, vznikl také nápad vytvořit podobnou aktivitu na "neadventní" čas. Odpočítávadlo Les lze použít v průběhu celého roku, nejste limitováni tématikou ani ničím jiným. No vlastně jenom počtem dnů. I tento kalendář je koncipován na 24 dní, takže je potřeba trošku si to celé naplánovat.



Musím říct, že lesní tématika je mi ze všech možností nejbližší, přijde mi taková nejuniverzálnější, nabízí i prolínání s bohatým outdoor životem. Můžete krásně propojit teoretickou práci s kalendářem s praxí, kdy si budete z lesa nosit přírodniny, nebo se pokusíte venku pozorovat lesní zvířata. Do lesa chodím ráda a proto k němu cítím větší citovou vazbu než třeba k farmě.


I toto odpočitávadlo je tvořeno velkoformátovým leporelem, které si děti budou den za dnem vylepšovat. Dokreslovat, co je potřeba, dokrášlovat podle svých představ. Děti budou domalovávat do krajiny zvířata, budou les obarvovat. Součástí leporela jsou i dvě hry.



Samozřejmostí je i nástěnný kalendář s 24 dny, který bude dětem zpříjemňovat to nekonečné čekání. Na každé zadní straně daného dne najdete úkol. Ten vás blíže seznámí s lesem - s listy, s plody, se zvířaty. Někdy se úkol vyřeší na místě, jinde se řešení přenese právě do leporela.




Tato aktivita se mi moc líbí. Ať už ji využijete v adventním čase, nebo třeba v létě. Leporelo vám zůstane. Dítě bude mít v rukou fyzický důkaz své usilovné práce. Můžete si nad knihou povídat, můžete si ji uložit do truhličky vzpomínek a jednou ji svým dětem s láskou předáte.

-
Děkuji za recenzní výtisk.

Žádné komentáře:

Okomentovat