pondělí 11. ledna 2021

Knihy pro děti / Jak myška snědla měsíc

Petr Horáček. Tento autor je na poli celosvětové dětské literatury už fenoménem. Čech žijící a tvořící ve Velké Británii píše a ilustruje originální knihy pro malé děti. Já tyto knihy vnímám jako umělecky hodnotné, morálně přínosné a textově kvalitní. Když by je poprvé viděl člověk neznalý dětské literatury, člověk nezaujatý, možná člověk bezdětný, řekne si, co na těch knihách vlastně je? Jenže to je právě to, že v na první pohled nenápadném obalu se skrývá skutečný poklad.


Knihy Petra Horáčka si domů nosíme pravidelně z knihovny. Známe jich už požehnaně. Když loni (2020) vyšla v nakladatelství Portál vymazlená velkoformátová novinka Jak myška snědla měsíc, věděla jsem, že ji dám Matějkovi k Vánocům. Matěj miluje knihy a je zrovna ve fázi, kdy se přesouvá z opravdu jednoduchých "slovíčkových" knížek k menším příběhům. Stále však potřebuje knihy s minimem textu, jednoduchým příběhem, jasným poselstvím a výraznými ilustracemi. A přesně takové jsou knihy Petra Horáčka.



Příběh je poetický. Malá myška pozoruje z okna měsíc a touží po něm. Co se stane, když najednou z nebe kus měsíce spadne? Myška si samou touhou ukousne. A pak dostane strach, že měsíc už nikdy nebude kulatý. Pomůžou kamarádi?



V Horáčkových knihách vystupují zvířátka. Myška se objevuje na stránkách jeho knih opakovaně. Zvířata v příbězích svou naivitou a přímočarostí dokážou dobře simulovat malé dítě. A to je záměrem. To nad čím se dospělý jen pousměje, může být pro malé dítě závažným problémem. Stejně jako tady. Myška samozřejmě ve skutečnosti nesnědla měsíc, ale banán, který se před domkem záhadně objevil. Jenže myška je přesvědčená, že se jí splnilo to, co si přála. Toužila po měsíci tak moc, že ho dostala. Když banáno-měsíc sní, uvědomí si, že to byla chyba. Začne ji tížit svědomí, má výčitky, že světu sebrala něco moc důležitého. Naštěstí jsou tu kamarádi, kteří smutné myšce ukáží, jak se věc doopravdy má. I tady autor poukazuje na sílu přátelství a na řešitelnost všech problémů světa. Jednoduché poselství, o kterém můžete s dětmi hovořit. Emoce, morální hodnoty, sny.  



Ilustrace Petra Horáčka jsou jedinečné a na první pohled lehce rozpoznatelné. Tahle kniha má ještě jedno velké plus a není to jen její formát. Je to interaktivita, kterou do knihy vnáší různé výřezy a otvory. To mají děti rády, se zaujetím hledají to kouzelné propojení jednotlivých stránek. Zkoumají, vracejí se na předchozí stránky, aby našly, kde to "sedí", čtou mezi listy. A to nás všechny doma moc baví...

Žádné komentáře:

Okomentovat