pondělí 8. února 2021

Hrajeme / Moje zlato

Překvapivě malá. Překvapivě zábavná. Taková je hra Moje zlato od vydavatele ADC Blackfire ukrytá v malé modré krabičce. Pouze čtyři kostky a pár kartonových kartiček se postarají o bleskovou a pěkně promyšlenou zábavu. Hned si nás získala - zatím tedy mě, Kláru (7) a Jakuba (5). Moje zlato je sice primárně hra dětská, nicméně na ní neshledávám nic, co by mě nudilo, nebo po chvíli omrzelo. Má to spád, hody kostkami jsou sice čistě náhodné, ale hráči už mohou při rozhodování pracovat i se základy strategie a logického myšlení. Baví, baví, baví. Navíc díky svému kompaktnímu balení je vhodná do každého batohu. A takových cestovních her není nikdy dost, pokud máte toulavé boty jako my. Nemalým plusem je i cenová nenáročnost (stojí kolem 250,- Kč).


Jak už jsem nastínila, jedná se o kostkovou hru s pirátskou tematikou. Genderově neutrální téma, myslím. Navíc poklady, diamanty, piráti, boje, děti křičí nadšením. Čtyři hráči v podobě pirátských zvířátek hledají pod hladinou moře vzácné truhly s pokladem. Truhlice otevírají pomocí klíčů a snaží se na svou loď vynést co nejvíc z ukrytých pokladů (zlato a diamanty). Anebo bude v truhle číhat něco úplně jiného?




Krabička obsahuje již zmíněné 4 kostky, 4 kartičky s loděmi (odlišené barevně a každá je osídlena jiným zvířetem) a 18 kartonových kartiček ve tvaru dřevěných truhlic. Hráči si vyberou svou loď, tu umístí před sebe, z karet s truhličkami se udělá uprostřed hromádka, tři horní truhličky se položí vedle této hromádky. Jen s těmito truhlami hráči v daném kole operují. Trojice se však neustále doplňuje, jak jsou truhličky postupně odebírány. Karty s truhličkami mají z jedné strany klíče (1, 2 nebo 3 klíče), z druhé strany symboly pokladu (diamanty nebo zlaťáky).






Na kostkách jsou tyto symboly: klíč, diamant, zlaťák, zkřížené šavle. Tyto symboly ovlivňují hráčovy tahy. V první řadě je třeba pomocí klíčů odemknout nějaké truhličky. Každá truhlička potřebuje k otevření jiný počet klíčů a podle toho, kolik jich hodíte, můžete odemykat. Když odemknete, kartu otáčíte a berete si ji vedle své lodě. Ještě ale nemáte vyhráno. Až teď vidíte, co se v truhličce ukrývá za poklady. A přesně tyto symboly musíte na kostkách hodit, aby byl poklad nadobro váš, uložený v bezpečí na vaší lodi. Je jen na vás, zda budete prvně odemykat truhly a až pak vybírat poklady, nebo budete na obou činnostech pracovat souběžně. Vítězem se stává ten, kdo nasbírá víc pokladů (na konci se sčítají jednotlivé symboly diamantů a zlaťáků v truhličkách). Nesmím zapomenout na symbol šavlí na kostce - ten slouží jako žolík a lze použít namísto klíče nebo zlaťáku/diamantu.





Tohle jsem popsala základní verzi hry, kterou s dětmi zatím hraju. Do soubojů a vykrádání lodí, což je principem rozšířené varianty, jsme se zatím nepustili, mám ale pocit, že to bude zajímavé řešení ve chvíli, až je náhodné hody kostkami poněkud omrzí.



Pokud bych měla shrnout plusy této hry, jednoznačně to bude kompaktnost balení, rychlost jedné partie (do 15 minut), jednoduchost a srozumitelnost i pro menší hráče (4-5 let), v neposlední řadě lákavé téma včetně pěkného grafického zpracování. Hráči mezi sebou soupeří, ti starší mohou dokonce proti sobě bojovat v pokročilejší verzi hry. Někomu vadí míra neovlivnitelnosti, která je způsobena náhodným hodem kostkami, mně vůbec. Kostky jsou vrženy. I tak to někdy v životě bývá...

-
Za recenzní kousek hry Moje zlato děkuju firmě ADC Blackfire.

Žádné komentáře:

Okomentovat