čtvrtek 11. února 2021

Audiokniha / Oslněni světlem

Titul: Oslněni světlem
Autor: Jakub Żulczyk
Interpret: Marek Holý
Délka poslechu: 16 hodin 4 minuty
Seženete na Audiotéce

Anotace

Varšavské drogové podsvětí v těsném dotyku se společenskou smetánkou, kde se nečernobílý, problematický, i když schopný a odhodlaný drogový dealer Jacek pohybuje s neobyčejnou lehkostí. Příběhem šesti dnů, stylizovaným jako deník, ve kterém se hrdinovi polského „kokainového thrilleru“ převrátí život vzhůru nohama, se prolínají záznamy podivných, děsivých snů, tvořících protějšek každodenních tužeb a obav.


Recenze

Jacek prodává ve Varšavě kokain vyšším vrstvám. Díky své píli, inteligenci a introvertní povaze se vypracoval na pomyslnou špici a je nejvyhledávanějším dealerem ve městě. Má kontakty, má řád, má styl, zákazníci si ho váží, dodavatelé respektují. Celý svůj byznys má dokonale promyšlený, zabezpečený, aby na něj nikdo nemohl. Díky jednomu malému zaškobrtnutí se mu ale začne jeho vybudovaný svět bortit postupně jako kostky domina. 

Polská gangsterka? Absolutně skvělá volba, od které byste možná nečekali mnoho. A přitom se jedná o velice silné drama, kdy hlavnímu hrdinovi, ač je to drogový dealer, fandíte od začátku do konce. Že je to nechutné klišé? Sympatický antihrdina? Tak to není. Autor si s Jackem vyhrál do posledního neuronu. Je tak autentický, že nemáte potřebu hledat žádná "ale". A není to jen o drogách, o napětí a krvi, spíš je to hodně detailní sonda do mužské unavené duše a v neposlední řadě také pohled dovnitř dnešní společnosti.

Ani jedna postava tady není plytká. Všechno jde promyšleně do hloubky. Bylo to znepokojující. Bylo to těžké. Bylo to filozofické. Jackovy myšlenky o světě jsou nadčasové, místy s biblickým nádechem, jsou ultimativní, fatální. Nevidí naději. Jacek pohrdá společností, městem, sám sebou. A přitom nedokáže nic změnit. Příběh nabízí mnoho metafor, ke kterým se budu ráda vracet.

Moc se mi líbí myšlenka, jak je těžké odejít. Odkudkoliv. Od kohokoliv. Z něčeho zajetého. Z pevně vybudovaného vztahu. Ještě chvíli. Ještě pár tisíc. Ještě pár kšeftů. A pak odejdu. Odpočinu si. Jenže jak vlastně jde opustit něco tak velkého, jako je sám život? 



V na první pohled banálním příběhu se skrývá silný existenciální podtext, což je to, co dělá tuto knihu knihou. V konečném důsledku se nejedná o thriller, ani gangsterku, ale spíš o hlubokou společensko-psychologickou prózu.

P.S. Mám stažený seriál, nicméně jsem k němu zatím nesebrala odvahu. Myslím, že se nemůže rovnat tak propracovanému románu, který loupe hlavní postavy jako vrstvy cibule až na dřeň. Kdyby někdy vznikl film, z nějakého důvodu bych si přála vidět v roli Jacka Jasona Stathama.

-
Za audioknihu Oslněni světlem děkuju Audiotéka.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat