pátek 19. února 2021

Chytrá hračka / Dřevěná balanční věž

Mám ráda dřevěné kostky. Hraní s nimi mi přijde skoro terapeutické. Hraní si s kostkami učí děti mnoha dovednostem. Já u něj odpočívám. Většinou. Pokud mi kostky zrovna nelítají kolem hlavy. Máme doma dvě sady klasických dřevěných kostek, ze kterých už ti dva starší postaví slušné stavby. Dřevěné kostky jsou must-have do každého dětského pokojíčku. Ideální dárek k prvním narozeninám, ale taky klidně ke druhým, třetím... A pokud zvolíte šikovnou sadu, třeba Kaplu, bude bavit i kreativní školáky. Kapla je fenomén, ve školce ji milovala Klára, stejně tak si ji teď užívá Jakub. Na stavbách z kostek jde krásně vidět ten pokrok. Jak dítě v různém věku vnímá stavby kolem sebe. Samozřejmé jsou tady začátky s ohradami pro zvířata. Pak přicházejí věže. Potom hrady s velikým opevněním. A pak už z kostek postaví klidně i auto, nebo třeba letadlo.


Jemná motorika, koncentrace, koordinace oko-ruka, trpělivost, vnímání rovnováhy... Ta rovnováha mě navedla k jednoduché balanční věži Cubika, kterou Matěj dostal ke druhým narozeninám. Ač se na první pohled nezdá, nemusíte skládat pořád dokola tu samou věž, ale kostky, které mají dost specifický tvar, může malé dítě použít jako dílky puzzle. Ne všechny kostky k sobě totiž sedí, musí se najít vždy takové, které svým tvarem pasují.





11 různě barevných kostek té nejlepší velikosti pro malé ruce. Každá kostka jiný tvar. Z těchto kostek jde postavit 20 cm vysoká věž. Když budete dobře přemýšlet, co a jak na sebe dát. A to není všechno. Kostky jsou často zaoblené, takže je potřeba hlídat právě zmíněnou rovnováhu. Dítě si s tím může pohrát stylem pokus-omyl. Co je ještě ok, co už bylo moc.





Cubika je můj malý objev posledního roku. Na podzim jsem psala o nádherných dopravních navlékacích korálcích. Cubika je ukrajinská značka dřevěných hraček, která myslí nejen na děti, ale i na přírodu. A cenově jsou na tom sympaticky. Mrkněte na víc jejich věcí třeba tady. Navlékačky, korálky, kostky, balanční věže, nábytek pro panenky, tahací hračky... Vše kvalitní, šetrné, ekologické, zdravotně nezávadné, ideální pro mimina.

Žádné komentáře:

Okomentovat