neděle 6. prosince 2020

Audiokniha / Naslouchač

Autor: Petra Stehlíková
Interpret: Jitka Ježková
Délka poslechu: 10 hodin 30 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace

Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.

Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.

Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.


Recenze

Česká fantasy kniha sklízí mnohá ocenění. A právem. Vím o ní dlouho, chuť jsem na ni dostala až nedávno. Teď už sjíždím po večerech druhý díl s názvem Faja a netrpělivě vyhlížím brzké vydání třetího pokračování. Tohle je totiž pecka, pokud se neštítíte fantasy světů a postapokalyptických osudů. Za mě pořád k nevíře, že něco tak velkého a výpravného vzniklo z pera české autorky. Smekám.

Dobrodružný příběh z drsného světa pohledem dítěte, které se stane otrokem. Majetkem dvaceti pěti bojovníků, kteří na společenském žebříčku stojí značně vysoko. Paradoxně býti otrokem je ještě ta lepší varianta, kterou Ilan potkala. První díl audioknihy popisuje raný život holčičky, která se narodila s výjimečnou schopností. A proto ji měl čekat neobyčejný život. Když si jejího nadání všimne mocný kapitán, dobrodružství začíná. A taky pořádná dávka napětí, strachu a bouřlivých emocí. Všechno postupuje svižně dopředu, nejde se odtrhnout.

Barvitě popsaná cesta mladé dívky je do detailu promyšlená. Autorka vytvořila tak reálný obraz světa po "katastrofě", že má posluchač pocit, že tak to jednou prostě bude. Řekla bych, že to je největší předností knihy. Ta dokonalá logika. Když k tomu přidáte dobře vykreslené silné charaktery postav, nádherně popsané prostředí nebezpečných a přesto krásných hor, neotřelé napětí, máte velmi dobrou knihu.

Rozhodně chvíli trvá, než se člověk zorientuje. Musíte si totiž zvyknout nejen na množství jmen, ale také smyšlených názvů pro různé věci, které v novém světě existují. Takže fantazijní svět s sebou nese i poněkud složitější terminologii. 

Do Ilanina dobrodružství jsou lehce a přirozeně zapracována nadčasová témata jako jsou diskriminace, zotročování, využívání menšin pro dobro většiny, neúcta k ženám, touha po dokonalosti, celosvětová virová nákaza (!)... Líbí se mi, když s sebou fantasy svět nese velké myšlenky. Kéž i poučení.

Audio zpracování je skvělou volbou, kterou si v podání Jitky Ježkové opravdu užijete. Tahle kniha by si zasloužila překlady! Teda spíš svět by si zasloužil překlad této úžasné knihy. A zcela bez nadsázky, tohle bych chtěla jednou vidět zfilmované.


P.S. Milovníci audioknih a silných příběhů zbystřete - Audiotéka přichází s výhodným měsíčním předplatným. Pokud se stanete členem Audiotéka klubu, získáte neomezený přístup k vybranému katalogu titulů. 14 dní na zkoušku zdarma, potom 99,- měsíčně. To by mohl být dobrý tip na vánoční dárek, hm?

-
Audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat vyzkoušela jsem členství a jediné co mi to nabízí jsou Vánoce pro kočku to je opravdu vše? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Hanko, taky jsem si aktivovala členství a když jsem se tím trochu prokousala, našla jsem toho spoustu. Myslím tedy, že musíte mít aplikaci. A když jste na titulní stránce (přihlášená s aktivovaným členstvím) jeďte dolů až se vám objeví nadpis Audioteka Klub (vše má takovou fialovou záložku. Je tam Vánoce pro kočku a pod ní záložka Ze života, Plné informací, Plné napětí, Pro nejmenší, Nejen pro mládež, Od českých autorů a Reportér. V každé rubrice několik audioknih. Je fakt, že to nebylo úplně snadné najít. Máte to? Funguje Vám to? Dejte vědět ♥ P.S. já už teď nevím, co dřív :D Jana

      Vymazat