čtvrtek 10. prosince 2020

Výlety s dětmi / Tři naučné lesní stezky na severu Brna

Co dělat v nouzovém stavu, pokud nezvládnete sedět doma na zadku anebo trajdat po hřištích se zapařenou rouškou přes obličej? Spousta z nás utíká do přírody. Tak přeplněnou přírodu nepamatuju, dřív jsme v lese nepotkali živáčka... Ale pořád nám to za to stojí, tak balíme batůžky, chystáme velké svačiny, obouváme pořádné boty, navlíkáme softshelky a já nasazuju Matějka na záda. Ujde toho docela dost po svých, kočárek na výlety netaháme, takže pořád hojně využívám nosítko Kibi. Není to však tak, že by ho Matěj bezmezně miloval. Ale respektuje to. Já v těchto plískanicích naopak řeším, jak to udělat, když dítě chvíli jde, plácne sebou třeba do bláta, o botách ani nemluvím, a pak ho mám posadit do nosítka. Převlíkáte? Já před tím spíš zavírám oči :)


Teď je v lesích opravdu mokro. Bahna po kotníky, napadané listy kloužou, každý výlet je tak velkým dobrodružstvím a pro nás rodiče výzvou. Každý návrat s sebou nese totiž velké prádlo. Chtělo by to pár stupňů pod nulou, to jsou lesní procházky úplně nejlepší. Neporučíme větru dešti. Prostě jdeme. Naštěstí už jsme všichni outdoorově vybavení, softshell je velkorysý materiál co do údržby, špína jde dobře setřít mokrou houbičkou a nemusí se pořád prát v pračce. Já svoje funkční softshellové kalhoty finské značky Icepeak nedávno pořídila za pusu na online outletu Zalando Lounge a nosím je denně.


Aby si děti výlety do lesa užily tak jako my, vždycky je super, něčím jim to okořenit. Buďto nějaká lesní bojovka, nebo třeba jednoduché bingo na cesty, anebo vybrat cíl, který je zábavný sám o sobě. Naše děti mají rády, když je procházka lesem spojená s nějakými stanovišti. Informační tabule, zvířata, úkoly. Lesní naučné stezky se tomu říká. Je jich v republice čím dál víc, já vám dnes nabídnu tři, které nám jsou geograficky relativně blízko, tzn. sever Brna.


Naučná stezka Babí lom

Babí lom je přírodní rezervace ležící mezi obcemi Lelekovice, Vranov a Svinošice. Stejnojmenný vrch je nejvyšším vrcholem v okolí Brna (562 m n.m.). V oblasti najdete krom četných skalních útvarů krásné lesy a impozantní rozhlednu. Rozhlednu jsme absolvovali na konci mého třetího těhotenství, což byl poněkud adrenalinový zážitek, vzhledem k finálnímu stoupání po skalách. Ale jde to zvládnout, i s malými dětmi, které jsou zvyklé chodit (Klára toho času 5 let, Jakub 3), nic nebezpečného, snad jen, kdyby bylo po dešti a kameny klouzaly. Samozřejmě dobrý dohled je na místě. Rozhledna je 15 metrů vysoká válcovitá věž s ochozem nahoře. Na rozhlednu se nejlépe vypravíte z Lelekovic po červené trase. Směrem od Vranova je trasa na rozhlednu náročnější.




Naopak na naučnou stezku Babí lom je nejlepší vyrazit právě z obce Vranov. Výchozí bod je Penzion na Gruntě, je tady parkoviště, farma s prodejnou i malé dětské hřiště. Od penzionu se vydáte po červené značce až k rozcestí U Jelínka (tato část je dlouhá asi 1,5 km a klidně vás tu může překvapit i auto). Na rozcestí, kde stojí i lesní bar, už začíná samotná stezka o 10 stanovištích, kde se děti dozví mnoho informací o lese a lesnictví. Stezka je asi 2,5 km dlouhá, pohodová, rovinatá, vede po širokých lesních cestách. Je to okruh, takže se zase hezky vrátíte tam, odkud jste vyšli. Na každém stanovišti je vyřezané jedno typické české lesní zvíře, děti mohou zapózovat a na informačních tabulích si přečíst mnoho zajímavého. Můžete dětem zkusit navrhnout odměnu, když vám na konci výletu vyjmenují všech deset vytesaných zvířat. Na několika stanovištích jsou krásná dřevěná hřiště - houpačky, prolézačky, žebříky, hrazdy... Myslím, že terénní kočárek by stezku zvládl, pokud by nebylo extrémní bahno, asi i horské kolo, pokud je dítě dobrý jezdec. Nejlépe však po svých, to si užijete nejvíc. Stezka je volně přístupná během celého roku.




Lesnická naučná stezka Lipka

Mezi obcemi Soběšice a Útěchov stojí Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání. Moje děti několikrát navštívili se školkou jejich programy. A právě tady (je zde také zastávka autobusu 57 a malé parkoviště) začíná nenáročná lesní naučná trasa, kterou si můžete libovolně prodloužit do okolních lesů. Jako jsme to udělali my a z krátké zábavné trasy se stal pomalu noční pochod, šli jsme až k rozcestí Pod kněží horou směrem k Ořešínu a v lese jsme úplně zatměli. Samotná lesní stezka je přibližně 2 km dlouhá, prakticky se jedná o širší okruh kolem centra Jezírko. Najdete tady informačně hodnotná a interaktivní stanoviště, děti si mohou porovnat své skoky s lesními zvířaty, mohou vážit kameny i porovnávat své váhy, poslechnou si, jak zní dřevo, prozkoumají stromy zničené kůrovcem, můžete si společně vylézt na velký posed a dát si svačinu ve výšce. Rozhodně největší úspěch mělo u našich dětí stanoviště s vodním tokem. Pumpa, proud vody a už to jelo. Zima nezima. S kočárkem si nedovedu trasu představit, doporučuju pěšky. Stezka je volně přístupná během celého roku.




Naučná stezka Kuřimská hora

Úplná novinka, kterou máme vyloženě za humny. Jak jméno napovídá, stezku najdete v obci Kuřim a Lesy města Brna ji společně s Lesním světem dokončily teprve začátkem prosince. Je tedy čerstvá, neokoukaná a do posledního detailu vymazlená. Stezka vede lesem na jižním okraji Kuřimi, v přírodním parku Baba, začít můžete u Kaple sv. Jana Nepomuckého (ul. Podhoří). Celá stezka je dlouhá jen 1,6 km a je proto vhodná i pro malé děti. Celkem potkáte 10 naučných tabulí věnovaných lesnické a přírodovědecké tématice, tyto stanoviště jsou navíc doplněny o interaktivní prvky (dřevěné zvířecí pexeso, přiřazování zvířecích stínů, kuličkové hry, bludiště... Mimo výše zmíněné najdete na stezce pozorovací stojany s kukátkem a frotáží ptactva. Vezměte s sebou určitě papír a tužku, aby si děti mohly odnést domů hezké obrázky ptáčků. Plus doporučuju stáhnout aplikaci Lesní svět, která vaši procházku povznese ještě na vyšší level. Tato krásná stezka je volně přístupná během celého roku.




Na tyto lesní procházky je vhodná doba celoročně, v lese je krásně v každém ročním období. Všechny tři trasy výše můžete navštívit bez omezení, jsou volně přístupné. Na rozdíl od pěkné naučné stezky v areálu U Mravence Lesíka. Ten leží mezi brněnskými Řečkovicemi a Ivanovicemi, my to máme z Medlánek v docházkové vzdálenosti, tak tím směrem chodíme často. Škoda je, že tento areál není volně přístupný a stezku je možné projít jen v době konání speciálních akcí. Ty díky Covidu nejsou, což je velká škoda. Jinak jsme chodívali pravidelně na Den s lesy, Noční les, Halloween, Den dětí, pravidelné táboráky se špekáčky... No ať už tohle divné období skončí.



V posledním odstavci chci ještě zmínit brněnskou oboru Holedná - starší článek o tomto kouzelném místě najdete tady. Do obory jezdíme několikrát za rok, většinou však na podzim, kdy s sebou vozíme kaštany pro divoká prasata. Která je většinou vůbec nechtějí. Krom příjemné procházky lesem můžete s trochou štěstí narazit na muflony a daňky, za plotem můžete pozorovat divočáky. A dětská naučná stezka je tam samozřejmě taky. I pěkné hřiště a altánek na sváču tam mají. Tak šup šup do lesa!

Žádné komentáře:

Okomentovat