úterý 15. prosince 2020

Knihy pro děti / Příběhy budov

Taky máte rádi knihy, které si užijete spolu s dětmi? Takové, co dají nějakou hodnotu i vám? Nedávno jsem se bavila s kamarádkou o tom, jak často vybíráme knihy pro naše malé posluchače/čtenáře podle toho, co se líbí nám. Jak bedlivě sledujeme kampaně na Hithitu, jestli se neobjeví nová hvězda, jak sledujeme malá česká nakladatelství, s čím přijdou. "A vidělas tu knihu XY? Já ji koupila, i když zatím bude asi spíš pro nás... Než dorostou." Ano, souzním. Ale taky jsem se naučila ustupovat, v knihovně jim nechávám víceméně volnou ruku, ať si vyberou, co se jim líbí. Dinosaurus, Mašinka Tomáš, Elsa. Hlavně ať chtějí číst.


U některých knih se ale vyloženě těším na společné čtení a prohlížení obrázků, protože cítím, že se sama něčemu přiučím. Přesně z tohoto důvodu mě zaujala letošní novinka z nakladatelského domu Grada v edici Bambook s názvem Příběhy budov. Kniha o architektuře a stavitelství pro děti. Podaná velmi důmyslným způsobem, kniha s poměrně velkým množstvím informací, ale psaná lehkým a dobře stravitelným jazykem.



Dům je pro všechny malé děti něco úplně samozřejmého. A přitom se všechny děti jednou přehoupnou do fáze, kdy je stavby začnou fascinovat. Až postaví stovku hradů z kostek, až jim spadne každý desátý most ve vláčkodráze, až se jim začne kývat třípatrový dům z lega, pak si teprve začnou uvědomovat, že postavit skutečnou stavbu, která je stabilní a dobře vypadá, není lehký úkol. A začnou se ptát. Jak udrží most auta, jak se staví střecha, jak je možné postavit mrakodrap nebo prohloubit tunel. Ke stavebnictví a architektuře se dostanou skoro všechny děti, jsou pro ně nevyčerpatelným zdrojem údivu, stejně jako pro nás.



A proto vznikla tato kniha, kterou napsal Angličan Patrick Dillon v roce 2014. Postupně seznámí malé čtenáře (doporučuju až pro školáky) s nejzajímavějšími a nejvýznamnějšími stavbami světa. Začínáme s faraonovou hrobkou v Egyptě a neutuchající slávou pyramid obecně, pokračujeme přes impozantní Notre-Dame k Zakázanému městu v Pekingu a Tádž Mahal, až k moderním budovám jako jsou Chrysler Building nebo budova opery v Sydney. Všechny tyto stavby jsou nám dospělým notoricky známé, těší se celosvětovému obdivu. A proto by je měly poznat i naše děti.


Za každou stavbou stojí silný příběh, který je v knížce hezky popsán, stejně jako jsou vyzdviženy typické architektonické prvky té či oné budovy. Do detailu propracované ilustrace Stephena Biestyho dělají z knihy hodnotný poklad, ze kterého mohou čerpat klidně i středoškoláci.


Moc se mi líbí i samotný úvod knihy, ve kterém autor děti na několika stranách seznamuje s úplnou historií stavby obydlí, jak lidé dřív bydleli, jak se ve svých stavbách zdokonalovali, jak se přizpůsobovali rozličným přírodním podmínkám.



Jistě existují podobné knihy, v pár takových jsem už listovala. Ale tato mi přijde výjimečná právě tím, jak je realistická. Žádné dětské kresby, aby byly budovy líbivější, žádní maskoti, co nás budou světem budov provázet. Prostě popisná a informačně hodnotná kniha, která je jen přizpůsobena dětským uším/očím.

Žádné komentáře:

Okomentovat