sobota 12. prosince 2020

Mama tip / Kniha Naše výlety

Dárek pro celou rodinu. Jsou dárky, které mají velkou hodnotu. A nemyslím finanční. Třeba když věnujete prarodičům kalendář vytvořený z fotek vnoučat. Nebo když si vzájemně nadělíte rodinnou společenskou hru. Nebo, když si koupíte letenku někam. Kamkoliv. Vstříc dobrodružství. Vzpomínky a zážitky. Společně strávený čas. Ten nám nikdo nevezme. Já mám letos pod stromeček pro nás překvapení v tomto duchu. Dlouho jsem přemýšlela nad nějakým cestovatelským deníkem. Jednu dobu jsem ho chtěla začít sama tvořit. Zatím na to nemám. Ale tím, jak si dopřáváme společné aktivní cestování, se to přímo vybízí. Naštěstí si píšu blogové zápisky ze všech našich cest, fotky zpracovávám do fotoknih, ale nějaká pěkně ucelená kniha, to by byla pomyslná třešnička na dortu. Dobře, tak začneme s Českem (které paradoxně moc procestované nemáme). A rovnou začneme překrásně zpracovanou knihou Naše výlety, kterou vydalo Familium.


Je to přesně ten typ knihy, který si založíte do poličky mezi fotoalba, a budete v ní rádi listovat. Budete se k ní s láskou vracet, budete ji ukazovat svým přátelům, bude to kousek vás. Velmi obsáhlá kniha (132 stran) k zaznamenávání rodinných výletů po České republice. Není to jen prázdný svázaný prostor, kam si můžete zapisovat, kde jste byli a co jste viděli. Je to navíc kniha plná inspirace. Když chcete na výlet, ale nevíte kam, můžete začít plánovat přímo tady na stránkách...





Kniha poměrně velkého formátu je rozdělena na 7 tematických částí, podle oblasti zájmu - hory, historické cíle, výlety za vodou, přírodní krásy, zajímavá města, sportovní zážitky, kultura. Každému tématu vévodí krásná mapa, zpracována na dvojstraně pro dobrou přehlednost a detailnost. To jsou ty tipy, které vás mohou navést, kam se vydat. Následuje předchystaná stránka s cíli, kam se chceme jako rodina vydat, plus další mapa, kam si budeme značit, kde jsme všude byli. Pak se nabízí prostor pro popsání jednotlivých výletů - kdy jsme dané místo navštívili, kdo s námi na výletě byl, jak jsme se na výlet dostali, jaké bylo počasí, vybrané silné zážitky. Samozřejmě je zde i prostor na nalepení fotografie z výletu.




Knihu jsem chtěla. Tušila jsem, že bude dobrá. Nicméně naprosto předčila mé očekávání. Nádherné zpracování a spousta tipů, perfektní grafika map, ve kterých se snadno zorientují i děti. Paráda. Hrozně se těším, co na ni ti čtyři řeknou. A co bude první výlet, který si tady společně naplánujeme a zdokumentujeme.



Familium nevydává jen Naše výlety. Nadchla mě i knížka Jak rostu, která má za úkol zdokumentovat dětství vašeho potomka. Já pro děti už takové knihy mám, jinak bych určitě sáhla po této novince. Stejně jako výletová kronika je i tato kniha vkusně ilustrovaná, je plná decentních něžných kreseb, je dobře strukturovaná a zaznamenává celé dětství až do 18 let. Na rozdíl od většiny podobných knih na mě tato působí luxusně, je velkého čtvercového formátu a pevné vazby, má 132 stran a listy o velké gramáži. Každé další dítě v rodině ji má jistou :)

1 komentář:

  1. Hehe. Tedaaa to je úplně hezky udělaná knížka. Zajímavý tip. Neznal jsem :)

    OdpovědětVymazat