středa 9. prosince 2020

Kreativní zábava s Albi Crafts

Kouzelné čtení, Kvídova vzdělávací edice, rodinné hry, to všechno od Albi máme doma rádi. Nedávno Albi přišlo s vychytanými kreativními a vědeckými sadami - Albi Crafts a Albi Science. Myslím, že právě dnešní doba přeje předpřipraveným domácím pokusům anebo vlastnoruční výrobě čehokoliv. Mnohé děti se doma nudí, bez školy, bez kroužků, často bez kamarádů, pro pracující rodiče může být těžké něčím smysluplným je zabavit. Tyto sady jsou navíc pěkným zážitkovým vánočním dárkem. Děti si samy vyrobí něco, co jim minimálně nějakou dobu zůstane. Takže takové 2v1. V rámci dlouhodobé spolupráce s Albi jsem si mohla vybrat jednu sadu, kterou s dětma doma vyzkouším, a popíšu, jaké to bylo. Nechala jsem vybrat Klárku s Kubíkem, chtěla jsem, aby spolu diskutovali své preference a hlavně, aby se na něčem domluvili, což bývá poslední dobou téměř neproveditelné. Překvapivě se shodli v relativně krátké době. Bez bitek. Ani dinosaurus ani jednorožec. Ale výroba mýdel. Máme za sebou první vyrobenou várku želé mýdel z Mýdlové jelly laboratoře. A můžu s klidným svědomím doporučit dále.


Krom široké nabídky těchto sad, ve kterých si vybere snad každé dítě, chválím za povedenou grafickou práci. Za tou stojí komiksový ilustrátor Michael Petrus a Albi s ním rozhodně u dětí uspěje. Vytvořil dětskou dvojici superhrdinů, krásnou Evu a frajera Tomáše, kteří děti jednotlivými sadami provedou. Objeví se na krabici, objeví se v návodu, také v demo videích. Probudí v dětech zájem o vědu velmi nenásilným a zábavným způsobem, slangové hlášky děti zaujmou, komiksové zpracování s moderními prvky přelouská i zapřisáhlý odpůrce čtení. Dlouho jsem neviděla tak působivé zpracování.




Naše sada na výrobu třepavých mýdel má v sobě všechno, co je k výrobě několika várek potřeba. Krom vody z vodovodu jsme nepotřebovali nic navíc. Oceňuju, že součástí jsou i kádinky, odměrky a lžičky, na které jiné sady zapomínají. Práce není nijak nebezpečná, jediné riziko hrozí s horkou vodou, která se do směsi přidává. Tady dětem pomozte, nebo na ně minimálně dohlídněte. Jinak je to trochu alchymie - odměřování, míchání, přidávání vonné esence a kapky barviva, míchání, ohřívání a přelévání. Brnkačka. Navíc postup díky přehlednému komiksovému návodu zvládnou i menší děti samy. Naše jedna dávka mýdel (6 kousků) nám zabrala asi 20 minut (plus 30 minut chlazení v ledničce). Děti nadšené a večer se s nimi už sprchovaly. Želé konzistence je navíc tak zábavná a neokoukaná!



Co mohu soudit z této jedné kreativní sady? Pokud mají v Albi všechny stejně kvalitně připravené, je to dobrá práce a za peníze stojí. Když srovnám s chemickou sadou Clementoni, o které jsem psala tady, sada od Albi je na mnohem vyšší úrovni. Líp připravená, popsaná, hezčeji zpracovaná.




Co už jsem nakousla výše, ale co chci ještě jednou zmínit, je velký výběr sad pro různě staré děti a taky pro různě orientované děti. Vyberou si holčičky i kluci, najdete i sady vhodné pro sourozence. Můžete něco vyrábět (mýdlo, svíčky, sliz, krystaly...), můžete zkoumat vesmír, nebo se můžete stát detektivem, nebo můžete holčičce vybrat malý salón krásy nebo cukrárnu, kam si pozve kamarádky, menší děti si mohou vymodelovat jednorožce nebo dinosaura.




-
Tento článek jsem napsala na základě recenzní spolupráce s českou firmou Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat