úterý 17. listopadu 2020

Vánoční inspirace / Tipy na 3 vzdělávací hračky pro malé školáky

Blíží se to. Jednak návrat dětí do škol, druhak Vánoce. Dvě velké události pro většinu českých rodin. Druhý nouzový stav jsme pojali hrdinsky a využili ke společnému hraní her, velkému tvoření, čtení, objevování nových věcí a samozřejmě domácímu vzdělávání. S Klárkou jsme měli dost prostoru podívat se na učení z různých úhlů pohledu a distanční výuku jsme si celkem užili. Krom běžné matematiky a češtiny jsme si povídali o podzimu, o stromech, protože v lesích jsme načerpali spoustu inspirace, a taky o České republice. Taky jsme měli možnost vyzkoušet tři edukativní hračky/hry ve spolupráci s obchodem Agátin svět. Z široké nabídky vzdělávacích aktivit jsem se snažila vybrat opravdu pestře, z každého soudku něco, jen jsem se tentokrát posunula od menších dětí ke školákům. Těm jsou všechny tři aktivity primárně určeny, menší děti si je užijí jen společně s rodiči nebo staršími sourozenci.



Za mě je tohle jednoznačná volba, kterou jsem doma chtěla mít. Máme totiž už podobnou dřevěnou mapu světa (psala jsem o ní před rokem) a na Českou republiku jsem se moc těšila. Velká dřevěná mapa má jasný edukativní význam, na podkladové desce jsou zakresleny řeky, pohoří, naši sousedé. Ale krom toho je mapa i zábavná. Je to totiž zároveň magnetické puzzle, kdy jednotlivé dílky znázorňují všechny české okresy. Díky tomu si školáci hravou formou osvojí základy geografie, zjistí, kde leží známá česká města, a taky si snadno zapamatují, co je pro daný okres/město/oblast typické. Jsou tady významné stavby, ale i známé osobnosti, přírodní úkazy, typické produkty... Aby toho nebylo málo, součástí mapy je i malý látkový pytlík, ve kterém se ukrývají malé kartonové kartičky s těmito vyobrazenými "highlighty". Můžete tak trénovat paměť přiřazováním na správné místo v mapě, nebo spolu můžete soutěžit, kdo najde svých pět kartiček rychleji. Musím říct, že tato hra je zábavná i pro dospěláka, který se vyžívá v zeměpise. Je to krásně zpracovaná aktivita, která nabízí víc možností využití a neztratí se v žádné rodině. Je to hra, se kterou mohou pracovat šestileté i dvanáctileté děti a pořád bude přinášet smysluplný užitek.


"Magnetické puzzle mapy jsou ideálním edukativním dárkem pro zvídavé a hravé děti. Pokud bych měla doporučit jeden jediný dárek v kategorii "školák", rozhodně to bude jedna z map Woody."







Kuličkové dráhy jsou velkým zdrojem kreativity a dětská fascinace řízeným pohybem nezná mezí. Na trhu existuje velké množství kuličkodráh a je nutné zvolit takovou, která odpovídá schopnostem dítěte. Pro mimina do dvou let bych jednoznačně doporučila zvukostrom. Pro děti od dvou do pěti-šesti let bych vybrala dřevěnou dráhu masivnější konstrukce, která hlavně drží a není křehká. Aby přežila někdy nemotorné zacházení malých dětí. A pro školáky už rozhodně něco sofistikovanějšího, variabilnějšího, propracovanějšího. Třeba jako jsou sady Akce a reakce, které krom radosti ze sestavování rychlých koridorů nabízí i edukativní přesah. Děti opakovaným skládáním a učením se "pokus-omyl" zjistí, jak fungují základní fyzikální zákony. Naučí se, proč kulička proletí smyčkou jen někdy, proč kulička padá dolů a odráží se na trampolíně nahoru, proč na rovince zpomaluje až se postupně zastaví úplně, proč je modrá kulička rychlejší než zelená, proč z některých zatáček kulička vylítne a zmizí někde pod postelí. Velká krabice v sobě ukrývá dostatečný počet dílků k sestavení slušných drah, nicméně pokud to děti chytne, doporučuju přikupovat kompatibilní doplňky. To bych ale rozjela až u starších dětí, které si ty svoje dráhy opravdu zvládnou vymazlit samy. Pro malé školáky stačí krabice jedna, buďto "Starter set" nebo "Premium set". Všechny dílky jsou plastové. Zpracování je precizní, dílky se do sebe jednoduše přesto pevně zasouvají (nacvakávají) a tím pádem je výsledná dráha opravdu stabilní. Už i pětiletý Jakub si s připevňováním dílků k sobě poradí sám. Jen oproti sedmileté Kláře není schopný vymýšlet důmyslnější a fungující dráhy. Součástí sady je i papírový návod k sestavení několika drah, za mě by teda mohl být podrobnější. Ale vždycky to nějak dáme. Tato kuličková dráha už ale není tak samozřejmá, jako jednoduché dřevěné. Už opravdu musíte přemýšlet o sklonu, o zatáčkách, musíte štelovat, vyměňovat, zkoušet. Chce to i nějakou míru trpělivosti, což nikomu neuškodí. Výsledný efekt za to totiž stojí.


"Tuto kuličkovou dráhu doporučuju do rodin, kde se touží do společného hraní zapojit tatínek. Nevím proč, ale tato aktivita mi pro ně přijde jako dělaná, všechno to vyměřování a spekulování, jak co nejdůmyslněji dráhy propojit."








Po nějaké chemické sadě jsem pokukovala už dlouho, ale věkové určení na krabicích bývalo neúprosné. Děti ale obecně moc baví, když spolu něco vyrábíme, nebo třeba vaříme, tak jsem si byla jistá, že nějaká pokusová sada zaujme. Clementoni přišlo s moc hezkými sadami "Science and Play" určené většinou pro děti od 8 let. Chemické experimenty, výroba mýdel nebo pěstování krystalů... Já jsem pro nás vybrala jednodušší sadu s titulem Barevná chemie, kde si děti mohou obarvit tři bavlněné ubrousky pomocí přírodních látek. V krabici najdete víceméně vše potřebné (krom octa a kurkumy, jakožto třetího přírodního barviva). Zkumavky, barevné prášky, dvě chemikálie, ochranné brýle a rukavice. Vzhledem k povaze experimentu je nutné, aby u práce byla i dospělá osoba, přece jen se manipuluje s nebezpečnými látkami nutnými k moření a barvení bavlny a taky s horkou vodou. Sám o sobě je proces velmi jednoduchý, jde tak spíš o dohled, než úplnou pomoc. Nabarvené textile mohou děti použít k dalšímu tvoření, nějaké tipy se nachází přímo v českém návodu. Příště bych možná zvolila víc "pestrou" sadu, která nabídne širší škálu experimentů. Pro začátečníky bych ale řekla, že je Barevná chemie vhodným startem.


"Bádání a objevování je nenahraditelným způsobem učení. Proto i tato hravá a dobře připravená sada může pomoct dětem zkoumat mnohé chemické jevy v bezpečí domova."






Doufám, že vám článek usnadní obvyklá vánoční dilemata, třeba někoho inspiruje k netradičnímu a smysluplnému dárku. Brzy tady bude i podobně laděný článek o kreativních sadách. Budu vděčná za vaše tipy na edukativní hračky/hry pro mladší školáky.

Při svých nákupech u Agáty nezapomeňte využívat slevový kód na 10% "IGFZRZKA10".

-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s obchodem Agátin svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat