neděle 1. listopadu 2020

Knižní výzva / Mrtvé město

Titul: Mrtvé město (Staden)
Autor: Camilla Sten
Nakladatelství: Grada / Metafora
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 416

Anotace

V padesátých letech obletěla Švédsko zpráva o důlním městečku Silvertjärn, ze kterého jednoho dne beze stopy zmizeli všichni obyvatelé. Úřady pro to nedokázaly najít žádné vysvětlení a opuštěný Silvertjärn byl ponechán osudu a rozkladu.

Mladá dokumentaristka Alice poslouchala během dětství vyprávění své babičky o rodném městě, z něhož nevysvětlitelně zmizeli všichni obyvatelé včetně její rodiny, a tahle záhada ji vždycky fascinovala. Proto teď dala dohromady skupinu přátel, aby se pokusili zjistit a zaznamenat, co se tenkrát skutečně stalo.

V napínavém příběhu vycházející hvězdy švédského thrilleru se prolínají dvě časové roviny. Současnost sledujeme očima filmového štábu, který přijíždí do Silvertjärnu jako první návštěva po šedesáti letech. Záhy se ale začíná ukazovat, že tam nejspíš úplně sami nejsou. A mezitím, v minulosti, rozplétá Alicina prababička Elsa šokující pravdivé události, které vedly k zániku města.



Recenze

Plán natočit sugestivní dokument o švédském městě duchů se změní v holý boj o zachování zdravého rozumu a později i o přežití. Zdá se, že někdo (nebo něco) nechce, aby se skupině mladých nadšených tvůrců podařilo vypátrat a zveřejnit pravdu o důlním městě  Silvertjärn.

Za mě naprosto skvělé téma, které mě svou mystičností nalákalo k přečtení, aniž bych si shlédla jakékoliv recenze. Čtivé téma, které je přesně můj šálek čaje. Téma, kterému jsem věřila, že mě nemůže zklamat. Po dlouhé době jsem měla totiž čtenářský apetit právě na tuto 60 let starou záhadu. Knihu jsem si dosyta užila a po nějaké době jsem se nemohla od čtení odtrhnout.

Kniha byla vyprávěna ve dvou rovinách: přítomnost, která zachycuje osudy mladých filmařů v opuštěném městě, a historie, která velmi pozvolna odkrývá, co se tenkrát v osadě stalo. Na rozdíl od svižného tempa, kterým se řítí hlavní postavy v přítomnosti, se taje minulosti dávkují postupně, aby byla zachována tajemná atmosféra. 

Hlavní linie příběhu byla napínavá, místy až strašidelná, historická rovina byla mrazivá a silně nepříjemná. Myslím, že toto se autorce vskutku podařilo na jedničku. Popsat prostředí a vztahy tak, že jste to cítili. Emoce, strach, vášně, všechno jsem to prožívala s nimi. Do posledního doušku, do poslední stránky.

Jediné, co mi trochu brnkalo na nervy, byly hlavní ženské postavy v přítomné rovině. To má opravdu tolik lidí ve Švédsku deprese a jiné duševní poruchy? Chápu, proč to tam bylo, ale je to trochu zavádějící a může to snižovat celkovou důvěryhodnost příběhu.

Milovníci mysteriózních příběhů si tady přijdou na své, stejně jako já. Bylo to čtivé, bylo to promyšlené, bylo to děsivé. Autorka mě dokonale přenesla na místo, kde bych vůbec nechtěla být, ani tehdy, ani teď. Plný počet hvězd, děkuju a snad autorka přijde s další knihou.

-
Knihu k recenzi jsem si vybrala v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat