sobota 21. listopadu 2020

Knižní výzva / Na seně

Titul: Na seně
Autor: Vojtěch Rauer
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2020
Počet stran: 183

Anotace

Vzduchem se nesla vůně sena, klubovna byla jejich domovem a čas chlapectví se zdál být věčný. Aspoň tak to vypadalo na začátku parného léta toho roku, kdy Šíma potkal Vojtu a Tobiáše a společně zosnovali pomstu na nenáviděném starém Habešovi, který jim už dlouho škodil. Co na tom, že pivo bylo zvětralé a cigaret i dívek pomálu. Všechno vypadalo ideálně; tedy až do okamžiku, než je Tobiáš seznámil s novou partou, vedenou patnáctiletým Pavlem Neumannem, zvaným Péčko. Od té chvíle jako by dosud neohrožení kamarádi uchopili všechny výsady dospívání za špatný konec. Nikdo z nich ale nemohl tušit, jaké následky to bude mít. A jak závratnou rychlostí jim život sebere dětství a nenávratně je vrhne do dospělosti.



Recenze

Vojta a Tobiáš jsou nejlepší kámoši a klubovny na stromě se drží jako klíšťata. I když už všichni ostatní odpadli, pro ně dva dřevěná bouda zůstává nezlomným symbolem dospívání. Místem, kde se cítí být svobodnými, divokými, sami sebou. Prožívají víceméně bezstarostné období, kdy jedinou vadou na kráse může být nedostatek cigaret nebo piva. Pak do jejich životů vlítne Šíma a život se začne nekontrolovatelně řítit jiným směrem. A ten směr nebude úplně v pořádku.

Trochu odlišná kniha o radostech a strastech dospívání z pohledu čtrnáctileté klučičí duše. Od začátku jsem ke knize přistupovala jako ke knize pro dospělé. A ani po přečtení nemám pocit, že by se jednalo o Young Adult žánr, i když by k tomu mohl svádět autorův věk. Je to román, který si můžou přečíst dospívající děti, stejně jako jejich rodiče. Ti se sice možná nad něčím pousmějí, celkový dobrý dojem z knihy jim to patrně nezkazí.

Debut tohoto velmi mladého autora je útlého charakteru. Neoplývá kvanty stran, ani hustě vysázeným textem, přesto to spatřuju jako výhodu. Příběh nemá šanci začít nudit, pořád rozkvétá, postavy se neustále vyvíjejí. Každý řádek má smysl. Každý řádek někam vede. Do žádných slepých uliček. Vše je na správném místě. Každé slovo někam zapadá a tak autor na poměrně málo stranách stihl říct přesně to, co bylo důležité. Bez omáčky, bez kliček. Maximálně čtivý byl i styl vyprávění z pohledu hlavního hrdiny Vojty, občas proložený zábleskem z budoucnosti, kdy se k událostem vrací už jako dospělý muž. 

Román Na seně dokonale zobrazuje známý "Butterfly Effect", kdy jedna poměrně nenápadná situace vyvolá bouřlivý sled událostí. Velmi dojemný a syrově opravdový příběh dospívajících kluků, kteří byli z dětství hozeni do dospělosti tím nejkrutějším způsobem.

Moc jsem si čtení užila a nemůžu dát jinak než plný počet hvězd. Tleskám Rauerovi a jsem zvědavá, čím mě oslní příště. Gratuluju Hostu, že se stará o tolik kvalitních českých autorů.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat