pátek 6. listopadu 2020

Chytrá hra / Zdravouš a Mlsanda

Hrajeme. Hrajeme fakt každý den. Hry střídáme, děti zapojují i Chlupáče, celé je to takové pěkně idylické. Uklidňující aroma z difuzéru, káva po ruce, naladění se na stejnou vlnu... A samozřejmě taky nutné hádky, kdo bude začínat, rvačky o kostku, výhružky, že někdo končí a už nikdy s námi nic hrát nebude. Povídám, idylka. Těch her, co vám tady chci ukázat, máme doma mraky, vyšlo by to pomalu na samotný deskovkový blog :) Děti hry dostávají na narozeniny, k Vánocům i jiným příležitostem, protože za prvé je to baví a za druhé mi hraní her přijde (spolu se čtením) snad nejvíc blahodárná aktivita, jak strávit s dětmi smysluplný a intenzivní čas. Jste na tom koberci s nimi, věnujete se jim naplno, neřešíte nic jiného, co kolem zrovna krouží. Dnes vám chci ukázat moc hezky zpracovanou rodinnou hru od Albi s krkolomným názvem Zdravouš a Mlsanda.



Patří do Kvídovy edice a svým zpracováním mi připomíná Obchod. Ten je u nás mimochodem stále v oblibě a pořád ho považuju za jednu z nejužitečnějších her, které mohu dětem (toho času 5 a 7 let) nabídnout. Hra totiž není jen o čisté zábavě, ale také o vzdělávání - v případě obchodu jde samozřejmě o základy finanční gramotnosti a orientace v prostředí obchodu. Stejně na mě působí i hra ve fialové krabici Zdravouš a Mlsanda. Tam jde ale o zdravý životní styl, téma v dnešní době neméně důležité.


Můžete se o tom doma bavit, můžete dětem vysvětlovat, co je to vyvážená strava, že jsou cukry a cukry, k čemu je dobrý pohyb. Děti z těchto bohulibých přednášek navnímají jen část. Hlavně ty menší. Když jim to ale podáte zábavnou formou, úspěch je zaručen. A právě proto vznikla v Albi tato hra, která má dětem ukázat, co jsou zdravé a nezdravé potraviny, a taky je přiměje k pohybu.



Krabice toho obsahuje spoustu a podobně jako v Obchodě se dá šikovně rozložit v prostorný herní plán. Vznikne tak plastické městečko Zdravíkov stejně jako ponuré Semtamovice, kam je radno vstoupit jen tam a rychle zase zpátky. Nic dobrého (krom krátkodobého požitku) vás tam totiž nečeká.



Návod mě na první pohled vyděsil. Je dlouhý. Přišel mi zprvu složitý a informacemi přímo nabitý. Bála jsem se, že to děti nevstřebají. Ale začali jsme hrát s návodem v ruce a šlo to. Rychle jsme si zvykli, naučili se, co v jaké situaci dělat. Teď už po několika desítkách odehraných partiích do něj kouknu minimálně.



Na začátku je milý příběh o sourozencích Zdravoušovi a Zdravěnce, kteří žijí ve Zdravíkově. Mají tam samé dobré věci a studánku s pitnou vodou. Ve vedlejších Semtamovicích žijí lidé unavení, bez energie, obézní, neohrabaní. A taky zlá čarodějnice Mlsanda. Ta unese Zdravěnku a zamkne ji do svého hradu. A taky znečistí studánku nezdravými potravinami. Zdravouš (tým složený ze Zdravoušů) musí studnu vyčistit a Zdravěnku společnými silami vysvobodit, tzn. musí postupovat po herním plánu rychleji než Mlsanda (tu by měl kvůli jejím negativním vlastnostem hrát raději dospělák). Cestou po herní ploše šlapou hráči na různá pole označená symboly. A tam většinou čeká úkol. Hráči mohou pomocí pinzety vyčistit špinavou studánku, mohou sestavovat vyvážené jídlo z potravinových žetonů, mohou splnit pohybový úkol, mohou odpovídat na otázky z oblasti zdravého životního stylu. Mlsanda jim tuto záchranou misi samozřejmě chce překazit. Teď jde o to, kdo bude u hradu rychleji... 



Líbí se mi kooperativní princip hry a jasně stanovené hranice mezi dobrem a zlem. Děti určitě ocení herní specialitky, protože krom kostky se používá taky otočná střelka, čas určený ke splnění úkolu se měří pomocí přesýpacích hodin, studánka se čistí pinzetou, figurky jsou krásně graficky zpracované. To jsou malé vychytávky, které dělají hru hrou, které nadchnou a motivují malé hráče.



Je to poměrně objemná hra (není to ideální krabice na cesty), zvládnou ji asi až předškoláci, jedna partie zabere určitě aspoň 30 minut. Vyžaduje už větší soustředění, je tam mnoho rozličných úkonů, které je potřeba sledovat, pamatovat. Pokud s vašimi dětmi toto splňujete, téma zdraví vám není lhostejné, může být Zdravouš a Mlsanda příjemným zpestřením vašich dnů.

-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce se společností Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat