středa 4. listopadu 2020

Jednoduché barevné provlékačky BUUK

Tohle se vám bude zaručeně líbit. Protože jste moje krevní skupina. My jsme doma nadšení. A to jsme se seznámili teprve nedávno... Dnes vám pěkně zblízka ukážu pestré provlékačky od české rodinné firmy BUUK, která připravuje ty nejvychytanější sady na ušití svého vlastního quiet booku - pamatujete na mou šicí výzvu? Celá story, jak jsem začala na mateřská kolena NĚCO šít, vás hodně bavila, tolik komentářů a mailů, co jsem dostala, panečku. Babičky stále žasnou, že jsem se do takového mega projektu pustila. Já. Kdybych měla říct tři věci, na které jsem za poslední roky hrdá, tak to patrně budou porody mých dětí, řízení auta ve městě a ušití první části Buuku.  


Teď ale k provlékačkám, které se začaly prodávat tuším v létě, já je osobně poznala až teď na podzim. Protože teď je ta doba. Doma jsme víc, než je to zdrávo. Je nás doma víc než je zdrávo. Nakumulované dětské energie je doma víc než je zdrávo. Co furt vymýšlet. Jak je zabavit? Jak je uklidnit? A hlavně, jak je ztišit? Já už někdy sahám dokonce i po výhružkách, no fakt. Až to pěkné není. Až to respektující není. Fuj já.



Provlékačky v Buuku vznikly prvotně pro potřeby školek a škol. Pestré sady předpřipraveného materiálu, které zpestří nejednu výtvarku, nebo předmět u Kláry ve škole nazývaný "praktické činnosti". První chytré seznámení dětí s šitím. Bez jehel. Bez nití. Bez propíchnutých prstíků. Bez ztracených nervů s nití, která už nikdy nemá být rozmotána.



Provlékačky jsou kompletně vyrobené z plsti, což je i materiál, ze kterého je složen Buuk. Plst je skvělý materiál pro dětské prsty. Je pevný a odolný, dobře se s ním pracuje, drží tvar, neohýbá se, neutíká. Přitom je příjemný na dotek, je k dispozici v mnoha barvách, je bezpečný.


Princip je jednoduchý. Připravené dílky v sobě mají dírky. Dostatečně velké na to, aby se jimi dal pohodlně provléct provázek z plsti (díky jeho pevnosti je to opravdu nestresující!). Jednotlivé dílky, které k sobě patří, se přiloží na sebe, aby se dírky překrývaly. A pak už se jen plstěným proužkem provléká, tam a zpět. První seznámení s tím nejjednodušším stehem. Uzlíky na konec, případně poutko ze zbytku provázku a je to. Dárek pro babičku. Dekorace do pokojíku. Ozdoba na homemade blahopřání. Závěsná ozdoba na stromeček. Zápich do květináče. 



Provlékačky jsou tematicky zaměřené, nejčastěji podle období - v nabídce jsou sady vánoční, podzimní, nebo velikonoční. Co na těchto provlékačkách ještě oceňuju, je zaručený výsledek. Dětem vznikne krásný výtvor, což je příjemně (vnitřně) motivační, přitom (kolektivně) nesoutěživé.



Klárku i Kubíka provlékání hodně baví. První kousek jsem si zkusila sama, během deseti minut jsem vytvořila vánoční stromeček i s kometou. Zbylé si rozebrali ti dva. Některé jsou jednodušší, stačí jen obkroužit daný tvar (vhodné pro čtyř až pětileté děti), některé už jsou důmyslnější, kdy se k tvarům ještě něco přidává - drakovi ocas, do stromu ptáček, sněhulákovi klobouk...





Provlékačky se prodávají po sadách, většinou se jedná o 30 ks jednoho druhu (což je ideální pro školky, školy, kdy dostanete sadu v různých barvách, ať si každý vybere tu svoji), pro domácí účely jsou vhodné spíš ty menší tematické sady (třeba zimní obsahuje 5 sněhuláků, 5 stromků a 5 baněk). Já bych například ocenila sadu "od každého druhu jeden-dva kusy".


Buuk přišel opět s krásným nápadem. A myslel na děti. Tentokrát je to opravdu jednoduchá aktivita, která nadchne široké spektrum dětí, ale i dospělých. Tleskám a děkuju ♥ 

P.S. Sadu jsem doporučila i naší Montessori školce, je to přesně ten typ tiché aktivity, která se dětem líbí. Vzdělávací instituce (školky, základní školy, organizace provozující kroužky pro děti) mohou dokonce využít nabídku objednání vzorku zdarma přímo na stránkách Buuk. Můžete doporučit i ve vaší školce, pokud je to něco, čím chcete, aby vaše děti trávily čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat