neděle 22. listopadu 2020

Knihy pro děti / Dům za mlhou

Chovej se k té knížce s citem. Obracej ty stránky něžně. Nečmárej do knížky! Známe? A taky si určitě všichni dobře pamatujeme, jak moc nás v dětství lákalo něco v naší oblíbené knížce vylepšit. Přidat barvu, dokreslit princezně korunku, nebe dokrášlit duhou... Když jsem si nedávno procházela knihy v mé knihovničce u rodičů, našla jsem na stránkách dávno zapomenuté poklady. Které mi vykouzlily úsměv na rtech a mé děti vyloženě pobavily. Že i jejich máma byla stejná, jako jsou teď oni. Kreativní, nespoutaná, rebelující. Tato situace byla vlastně spouštěčem, kdy jsem si vzpomněla na přelomovou knihu z nakladatelství 65. pole Dům za mlhou.



Dům za mlhou je dílem neskutečně okouzlující dvojice Ester Stará & Milan Starý. Mám je ráda, to už asi víte. Knížka poprvé spatřila světlo světa v roce 2013, ale až teď mi na ni moje nejstarší dítě přijde zralé. Není to totiž obyčejná kniha. Je to kniha, která se musí ještě krapet doilustrovat. Je to kniha skromná na barvy, i obrázky v ní jsou zatím pouhými náčrty. Je to zvláštní kniha. Takovým tím krásným zvláštním způsobem.



Nosný příběh je pěkný. Kamarádi Anežka a Tomáš jednoho rána vylezou z okna a skrz nezvykle hustou mlhu vstoupí do neznámého domu. Tam narazí na podivné obyvatele. Všichni žijí ve smutné lhostejnosti, bez radosti ze života, bez snů a v osamění. A všemu tomu vládne Prázdný pán. Co se asi stane s bezbarvým domem, když do něj vkráčí dvě živelné děti, které mají nápadů na rozdávání? Zachrání Anežka s Tomem ztracené duše?



Krátké epizody jsou pro děti líbivé, svým způsobem napínavé, malý čtenář čeká, co bude dál, koho potkají za dalšími dveřmi. Větší myšlenky z knihy objeví až starší čtenáři. Je to totiž o tom, co je pro život skutečně důležité, o víře v dobro a v lidskou kreativitu.


Čím je ale kniha tak výjimečná? Že si v ní mohou děti dotvářet ilustrace podle sebe. Pomocí přiložených tužek KOH-I-NOOR pomohou Milanu Starému dokreslit vše k dokonalosti. A ke spokojenosti čtenáře. Přesně podle něj, podle jeho fantazie. A to je pecka. Na každé stránce jsou vkusně sepsány úkoly, které malého kreslíře navedou. Někdy se jedná o nenáročné vybarvovací úkoly, jindy už se mnozí zapotí. Super ale je, že neexistuje žádná špatná odpověď. Vše je dovoleno, nic není zle. Tady ale musím říct, že plně si knihu užijí spíš starší děti, Klárka ve svých 7 kreslí moc ráda, myslím, že jí to i celkem jde, ale u něčeho se trápila. S něčím jsem jí pomáhala a ani pro mě to nebylo levou zadní. Domluvily jsme se, že si knihu dotvoříme společně, a myslím, že zážitek bude o to silnější.



Slyšela jsem i názor, jaká je škoda, že místo tužek nejsou přibalené pastelky. Že je kniha trochu ponurá. Mě to tak nepřijde, kresby jsou přesně takové, jaké se ke knize tohoto charakteru hodí. My budeme primárně pracovat s tužkami, na stránce si však najdeme jeden/dva detaily, které poctíme lehkým obarvením.


Dům za mlhou je krásná a mnohými oceňovaná kniha, která určitě potěší všechny kreativní duše a bude jistě velkou ozdobou každé knihovničky. Navíc se k ní budete určitě velmi rádi vracet ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat