úterý 10. listopadu 2020

Knihy pro děti / Medvěd Wrr: Zachraň knižní svět!

Druhá černá kniha se zabydlela v dětské knihovničce. I tentokrát z ní vykukuje malé prapodivné černé stvoření - Medvěd Wrr. Po úspěchu prvního dílu Po přečtení zavřít! jsme se pustili i do dílu druhého. Ten vyšel letos a nese dovětek Zachraň knižní svět! Navazuje na první, myslím, že bez něj by to nebylo ono. Knihy jsou hezky propojeny, lepší číst je společně. Zatímco v prvním díle medvěd Wrr vstupuje do děje jako tajemná postava, ve druhém díle se už dozvídáme, odkud přišel a proč nevypadá jako klasický medvídek...


Knihy se musí po přečtení zavírat, aby z nich nemohly uniknout postavy, které by napáchaly škody. Což se stalo v závěru první knihy poštovnímu holubovi. Zapomněl. Trochu strašidelné, že? A tím vlastně začíná příběh druhý. Z knihy vyskákali zlomyslní piráti a zmocnili se stroje na výrobu knih. Takové velké vynálezy ve špatných rukou vždycky způsobí neštěstí. Tady se pěkně pomíchaly pohádkové příběhy a zdá se, že už nikdy neměly skončit dobře. Naštěstí je tady Wrr! Projde knihy jednu po druhé a svou bystrostí a důvtipem dá všechno do pořádku.




Svou podstatou se mi druhý díl líbí víc než první. Myšlenka pomotaných pohádek, postav a špatných konců se líbila i mým dětem. Co však knize vévodí, jsou bezpochyby ilustrace. Nádherné velkoformátové, do detailu propracované. Které však nejsou ani trochu dětinské, naopak působí velice tajemně, místy až strašidelně. To je rozhodně svěží vánek na poli přeslazené dětské literatury.  




V obou případech mám ale pocit, že příběh by potřeboval víc stran. Jakoby autoři chtěli do stránek dostat maximum dobrodružství, ale byli omezení kapacitou vazby. Já sama cítím, že bych příběh chtěla víc rozepsat, pohrát si s detaily, stejně jako to zvládli u ilustrací.




Medvěd Wrr je zajímavá a dobrodružná kniha pro malé děti, plná krásných slovních obratů a poutavých ilustrací. Autoři Michal Široký a Jaromír Štejnar přinesli do dětských knih něco nového a neokoukaného.

-
Za recenzní výtisk děkuju autorům.

Žádné komentáře:

Okomentovat