úterý 16. června 2020

Knihy pro děti / Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít!

S nedávno proběhlou (a samozřejmě úspěšnou) crowdfundingovou kampaní na Hithitu, ve které se hrálo o vydání druhého dílu Medvěda Wrr, jsem se konečně i já s dětmi podívala tomu malému černému stvoření na kloub. První díl Medvěda Wrr nese dovětek Po přečtení zavřít! Kniha je krásně černá, na první pohled vizuálně zajímavá. Netradiční. Kolik černých knih pro děti znáte? Už u nás kdysi krátce byla, na zkoušku, z knihovny, tenkrát ji však jaksi převálcovaly jiné knihy. Teď jsem si dělala zálusk na medvědí karetní hru, až jsem dala knížce druhou šanci. Děti přece jen povyrostly... Tak jaká tedy podle mě je? A co na ni Klára s Jakubem? A pořídíme i díl druhý, který je ještě teplý z tiskárny?


Dva mladí autoři z Hradce Králové - Michal Široký a Jaromír Štejnar s první knihou válcovali sociální sítě i média. Kampaň se jim vskutku povedla, o podivném medvídkovi se tolik mluvilo. Je jasné, že očekávání byla veliká.


 
Medvěd Wrr se nějakým nedopatřením (které zůstává i mě záhadou) dostane zabalený v krabici od bot do továrny na knihy. Tam se doslova ponořuje do knižních příběhů, zažívá dobrodružství z románů i encyklopedií, a úplnou náhodou má tu čest zachránit celý knižní svět před zkázou, kterou chystá pirátská banda. Tohle dětem přečtěte a máte jejich pozornost.


 
Kniha vyniká především po grafické stránce, celostránkové ilustrace jsou do detailu propracované, budovy realistické, postavičky dětsky roztomilé. Postava medvěda Wrr je vskutku rozkošná, akorát mé děti opravdu dumají nad tím, proč vypadá tak, jak vypadá, a medvěda v ní nevidí.


 
Moc se mi líbí nadčasové téma s dobrodružným nádechem. Trocha naivního napětí. Vyprávět o moci knih, které dokážou čtenáře doslova vtáhnout do děje mi přijde geniální. O tom přece knihy jsou a čím dříve to děti pochopí, tím lépe. Já jsem knihomol, vždycky jsem si četla do noci pod peřinou, zůstalo mi to dodnes. Přeju si, aby i moje děti vyrostly na knihách, aby vstřebávaly všechny ty emoce, co nám knihy nabízí. Zatím je jejich láska ke knihám bezmezná, takže věřím...

 
V příběhu jsou jisté mezery, někdy mi mezi jednotlivými stránkami chyběla jasnější pojítka, návaznosti, beru to však jako motivaci dát společnému čtení přidanou hodnotu. Zapojit fantazii, povídat si, co se asi stalo, že příběh pokračuje tak, jak je psáno.
 
 
Osobně bych knížku o Medvědovi Wrr doporučila dětem alespoň pětiletým, obsahuje i složitější slovní obraty a nějaké to abstraktno. Pokud by kniha měla sloužit k prvnímu samostatnému čtení, ocenila bych jiný font.
 
 
Na druhý díl Medvěda Wrr: Zachraň knižní svět! jsem zvědavá a děti po něm vyloženě touží. Docela by mě zajímalo, kam autoři příběh posunuli. Stránky jsou zase nadupané krásnými obrázky!
 
-
Za recenzní výtisk děkuju panu Medvědovi ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat