sobota 6. června 2020

Knihy pro děti / Nártoun Olin vypráví

Moje děti mají obecně rády knížky, kde jsou hlavními hrdiny zvířata. Není to moc Montessori, vím, ale jsem ráda, že knihy milují a velký diktát se u nás nekoná. Myslím, že už jsou ve věku, kdy chápou základní rozdíl mezi skutečností a fantazií. Takže čteme povídky, kde vystupují děti, nebráníme se ale ani zvířecím příběhům. Klárku nedávno například začaly fascinovat klasické bajky. No a proč toto entrée? Na konci zimy se nám domů dostala recenzní kniha s detektivní zápletkou Nártoun Olin vypráví. Poněkud krkolomný název pro dětskou knihu děti samozřejmě hned zaujal. Než jsme se pustili do samotného čtení, našli jsme si ve zvířecí encyklopedii nártouna. Zajímavé zvíře. Rozhodně svěží závan do dětské literatury.


Nártoun Olin pracuje jako redaktor Pralesních novin. Na všechno ve zvířecí říši si posvítí, nic mu neunikne. A tak bedlivě pozoruje neobvyklé přátelství mezi lvem a bobrem, vnímá jejich rozdíly, usmívá se nad jejich rošťárnami. Jenže pak se stane "zločin". A je potřeba mu přijít na kloub. Milý detektivní příběh pro děti od 4 let, který v sobě krom samotného dobrodružství ukrývá mnoho důležitých témat. O tom, jak je důležité přátelství. O předsudcích. O závisti. O odpouštění. O tom, jak je přínosná odlišnost mezi druhy.
 
 
 
Knížka na děti působí velice osobním dojmem, mají pocit, jakoby s nimi Olin komunikoval. To má za cíl jediné, vtáhnout malé děti do děje a vzbudit zájem číst dál. probudit jejich fantazii. Poprvé jsme knihu četli nadvakrát, protože děti po celém dnu běhání na zahradě usnuly v půlce. A bylo to krásně vidět druhý den, jak nad nedokončeným příběhem dumají.
 

 
Ilustrace jsou hodně barevné, dětsky roztomilé, celostránkové. Co mi osobně na knize trochu vadí, že jsou v příběhu pomíchaná zvířata hlava nehlava, v pralese se tak potkává lev, bobr i osel. Já bych rozhodně preferovala příběh zvířat z jednoho přirozeného prostředí, aby se mi to pak netlouklo se "vzděláváním", kdy děti učím, že třeba lev a tygr se potkají opravdu jen v zoo... Nicméně to je problém můj, problém hloubavé matky, dětem je to nejspíš šumák. I když například Klárka si všimla, že v ilustracích pavoukovi chybí dvě nohy... 
 
 
 
Kniha dvou mužských autorů - Radka Štíchy a Patrika Klána - vyšla loni za podpory přispěvatelů na Hithitu. Tyhle kampaně jsou super, víte, že jim fandím. Plánem je tvořit i další díly, proto je tento označován jako první s dovětkem "Lvíček a bobr kámoši jsou". Jsem docela zvědavá, čí osudy bude Nártoun Olin sledovat příště, rozhodně bych se však držela lehkého detektivního žánru. Ten děti baví.
 
 
Za co naopak vyloženě chválím, je přesah. Není to jen čtení. V závěru knihy na děti čeká několik otázek a úkolů, kdy musí zapátrat ve své paměti, příp. pečlivě prolistovat knihu znovu. Zdarma si ke knížce můžete stáhnout soundtrack s veselými písničkami, na blogu Olina najdete tipy na kreativní aktivity. Zaujmout může i Youtube kanál. Jde vidět, že si autoři dali záležet, aby byl čtenářský zážitek komplexní.
 
-
Za recenzní výtisk děkuju Nártounu Olinovi i oběma autorům.

Žádné komentáře:

Okomentovat