pondělí 1. června 2020

Knižní výzva / Krása noci

Titul: Krása noci
Autor: Nina George
Nakladatelství: MOBA
Rok prvního vydání originálu: 2020
Počet stran: 296
Koupíte v internetovém knihkupectví Knihcentrum.cz
 
Anotace
 
Jaké je milovat? A jaký je pocit být milován? Jak člověk pozná a ví, že je to opravdové?

Semestr skončil, začínají zasloužené dva měsíce volna. Claire, pětačtyřicetiletá profesorka na prestižní univerzitě, z taxíku pozorovala ženy v pařížských ulicích. Kolik tajemství zamlčují? Kolik milenců, nemilenců, kolik nevyplakaných
slz? Kolik nevyslovených, neuskutečněných nápadů? Uznávaná pařížská etoložka po dvaadvaceti letech manželství stále víc a víc touží po tom, aby cítila, že žije, ne že pouze existuje.
Devatenáctiletá Julie zase čeká na něco, co rozpálí její nitro – opojení životem, odvahu, vášnivou lásku. A protože osud píše své vlastní příběhy, právě Claire a Julie mají strávit žhnoucí léto na pobřeží Bretaně – s Claiřiným manželem Gillesem a synem Nicolasem, který je zároveň Juliiným přítelem.
Zde, na konci světa, obě tak rozdílné ženy objevují opět chuť do života a spalující, mořem vonící vášeň. Nikdy už nebudou stejné jako dřív. A způsobí jejich proměnu pouze slunce, písek, moře a sůl?
 

Recenze
 
Claire je čtyřicet pět let, žije v Paříži se svým manželem a čerstvě dospělým synem. Ve všech svých rolích se cítí být spoutaná. Nepociťuje životní štěstí, i když jí na první pohled nic nechybí. Když na společné dovolené pozná přítelkyni svého syna Julii, závidí jí její mladost, živelnost a nespoutanost. Ta však prožívá svůj vlastní boj, který je cizím očím skrytý. V nádherném prostředí Bretaně obě ženy znovu objeví život, odpoutají se od zažitého, osvobodí se.
 
Zpočátku jsem měla dojem, že se pouštím do romantické četby pro ženy, název, anotace, všechno k tomu přímo vybízelo. Takže jsem ke knize přistoupila velmi opatrně (romanťáren na svém kontě moc nemám) a s velkým očekáváním. Už po první kapitole bylo jasné, že příběh nebude nijak plytký, myšlenkové pochody hlavní hrdinky šly do takové hloubky, ve které by se běžný smrtelník až ztratil. Proto se zdálo prvních pár desítek stran poněkud těžkopádných. Po dvou kapitolách se mlha rozplynula a já začala Claire víc rozumět.
 
Autorka v knize použila bohatý květnatý jazyk, textu dominovaly monology, myšlenky, psychologické rozbory, to vše na úkor samotného děje. Všechny ty emoce byly ale v příběhu naprosto nezbytné. Co příběhu ještě pomohlo, bylo perfektní vykreslení bretaňského pobřeží, asi se nenajde čtenář, který by se tam netoužil přenést.
 
Silná emoce, která se prolínala celým příběhem a kterou jsem velmi intenzivně pociťovala, byla lítost. Bylo mi všech zúčastněných až fyzicky líto. Každý ztracený ve svém světě, sám v sobě, každý prohrávající svou osobní bitvu, žádné světlo na konci tunelu. Naštěstí to finále zlomilo a svitla naděje. Nic není ztraceno, pořád je důvod žít a bojovat za každý nový kousek štěstí. Jen je potřeba vyjít "Tomu" naproti.
 
Krásu noci bych zhodnotila jako krásný existenciální román o hledání smyslu života, o hledání životního štěstí, o lásce a všech nesplněných snech. O tom, jak nám v životě chybí komunikace a vzájemný respekt. O tom, že ženská duše může být stejně křehká jako ta mužská. O tom, kolika manželskými/partnerskými/sourozeneckými a mateřským krizemi musíme projít, aby se z nás staly lepší bytosti.
 
Nedoporučuju číst ve špatném emocionálním rozpoložení. Pokud se sama trápíte láskou, hledáte se a přemýšlíte, co dál, vážnost příběhu vás může ještě víc rozhodit. Na druhou stranu vám můžou dát osudy hlavních postav vodítka. Mohou vám otevřít oči, pokud je chcete mít otevřené. 
 
P.S. Pátou hvězdičku ode mě román dostává za luxusní obálku. Mat se na knihách často neobjevuje, hvězdná obloha symbolizuje nekonečno, stejně jako voda, která byla pro samotný příběh klíčová.
 
-
Za recenzní výtisk děkuju obchodu s knihami Knihcentrum.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat