pátek 5. června 2020

Chytrá hra / Popelka

Hned jak Popelka vstoupila na český trh, stal se z ní bestseller. Společenská hra pro malé děti s pohádkovou tematikou od Granny byla často přirovnávána k Příšerkám ze skříně a to už je lákadlo samo o sobě. Příšerky jsou u rodičů pořád hodně oblíbené, takže úspěch Popelky byl nasnadě. A protože Příšerky u nás fakt bodují, chtěla jsem mít doma i Popelku. Dobře jsem udělala, hra je to ve všech směrech kouzelná.
 

Desková kooperativní hra Popelka je určena hráčům plus mínus od 4 let. Díky třem obtížnostním variantám se u ní pobaví i děti starší, stačí, když si do hry zařadí další prvky a pravidla, které jsou uvedené v návodu. Na první pohled zaujme krásným grafickým zpracováním, sympatickou krabicí, která v sobě ukrývá hrací plochu s hodinami, 24 "pexesových" kartiček, dřevěnou kostku a kartonovou figurku Popelky. Ta je sice trošku nestabilní, ale popravili jsme si ji lepidlem. Ve hře nemá nijak zásadní roli, je to jen taková putovní věc - ten, kdo je na tahu, má u sebe tuto kartonovou krásku.
 

 
Hra je ideální pro děti mladšího věku (3-7), jednak je svou pohádkovou podstatou pro děti atraktivní, ale hlavně je založena na spolupráci. Hra nezná jednoho vítěze, společně se buďto vyhraje, nebo prohraje. Kolektivní vina je pro malé hráče lépe stravitelná, než drtivá porážka od starších sourozenců. Tam se pak rychle motivace vytrácí. Dalším plusem je rychlost, Popelku máte sfouknutou za 15 minut.
 


 
A v čem tkví podstata hry? Je to paměťovka, funguje na principu pexesa, proto ty kartičky (v základní variantě se hraje jen s 12 kartičkami, tj. 6 párů). V dalších obtížnějších verzích se do hry zapojují i další speciální kartičky. Hráči postaví hodiny (to bylo lákadlo číslo jedna), rozloží 12 kartiček obrázkem dolů, hodí kostkou. Podle symbolu na kostce provedou akci - otočí buďto jednu kartičku tajně, nebo jednu kartičku veřejně, nebo otočí jednu veřejně a druhou tajně. Mohou si při hledání párů radit. Mezitím se posouvá ručička na hodinách a čas běží. Cílem je najít všechny páry dřív, než hodiny oběhnou kolem do kola a ručička se vrátí zpět na 12.
 

 
A proč Popelka? Té přece taky běžel čas. Neúprosně. A na 12 kartičkách jsou vyobrazeny "předměty", které Popelka potřebovala, aby se mohla vypravit na bál. Najdete tady třeba dvě myšky, dva střevíčky, ale také dvojici dýně-kočár. To se mi na hře taky moc líbí - 3 páry jsou identické kartičky, ale 3 páry jsou tak trochu zapeklitější (krysa-kočí, dýně-kočár, rukavice-šaty). Aby to nebylo tak jednoduché.
 


 
Hra se nám líbí a hlavně se nám spolu dobře hraje. Je poměrně kompaktní, jde s sebou vzít i na dovolenou, líbí se mi prvek hodin i "logické" dvojice založené na znalosti pohádky. Granně se to opět povedlo a já tleskám za nádherné ilustrace.
 
 
-
Hru jsem si vybrala na základě spolupráce se společností Pygmalino, která je výhradním distributorem her Granna, a eshopem Kvalitní hračky.

Žádné komentáře:

Okomentovat