pondělí 23. března 2020

Chytrá hra / Příšerky ze skříně

Taky teď jedete na vlně společenských her? My střídáme zatím naše nejoblíbenější, ale tuším, že brzy začnu vytahovat i ty zapomenuté poklady z police. Jedna z těch, co se u nás točí pořád dokola tuším od Vánoc, je jednoduchá a zábavná paměťovka od Granny Příšerky ze skříně. Je to obecně jedna z nejprodávanějších her pro malé děti, tak ji možná spousta z vás zná. Kdo ne, třeba se inspirujete. Kubík ji dostal na Vánoce a zpočátku to vypadalo docela složitě. Ale to je můj obvyklý pocit po rozbalení krabice a prvním přelouskání pravidel. Jedna dvě hry a všechno se zautomatizovalo. Je to hra založená na paměti, líbí se mi, že v základní verzi se jedná o kooperativní hru - což znamená jediné, všichni buďto společně vyhrají nebo prohrají. Není jediný vítěz. To je příjemná varianta pro rodiny, kde jsou různě staré děti, s různými schopnostmi a dovednostmi.
 


20 karet s příšerkami, kdy každá se bojí jiné hračky. Hračky jsou ukryté na malých kartičkách. Příšerky se objevují kolem postele a úkolem hráčů je najít mezi skrytými kartičkami právě tu, na které je zobrazena hračka shodná s tou, které se příšerka bojí. Je to teda o postupném odkrývání obrázků hraček, zapamatování si, kde která hračka leží. Hráči si mohou radit, spolupracovat. Aspoň ti malí. A skříň. Otevírající se skříň jakožto součást kartonové krabice, kam se uklízí zaplašené příšerky. Ta děti baví ze všeho nejvíc.
 

 
Hra děti zaujme na první pohled, téma příšerek je vždycky atraktivní. Příšerky v tomto podání jsou však barevné, roztomilé a dají se snadno zaplašit - každá se totiž bojí nějaké hračky, kterou děti mají obvykle v pokojíku. Hra tak může posloužit i jako zajímavý nástroj rodičům, prostředek k diskuzi o tom, že není čeho se v noci bát.
 

 
Je rychlá. Právě proto zabaví i menší hráče, kteří obvykle už po nějakých 15 minutách koncentraci ztrácí. Příšerky máte za 10 minut hotové, my základní verzi většinou vyhráváme. Za pár týdnů už asi přejdeme ke složitějším (a samostatnějším) variantám hry.
 

 
Obecně ji doporučuju dětem od 4 let, s šikovnou pomocí dospělých a starších sourozenců zvládnou asi i tříleťáci. S Klárkou a Kubíkem hráváme každý den, proto je teď víc než aktuální podělit se o oblíbený nástroj zábavy i s vámi.
 
 
Já ji na Vánoce koupila u Agáty, ale seženete v každém dobrém hračkářství. Pokud nakoupíte u Agáty, nezapomeňte využít kód "IGFZRZKA10" a získejte 10% slevu.

P.S. Více tipů na hry a hračky najdete ve starších článcích na blogu. Do vyhledávacího políčka dole na blogu zadejte spojení "chytrá hra" nebo "chytrá hračka".

Žádné komentáře:

Okomentovat