pondělí 16. března 2020

Knižní výzva / Je to na tobě

Titul: Je to na tobě (It Ends With You)
Autor: S. K. Wrightová
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 330
 
Anotace
 
Evu všichni milují. Když je její tělo nalezeno v lesích, každý si klade jen jedinou otázku: kdo to mohl udělat? Musel to být Luke, její přítel. Měl motiv, příležitost, a dokonce i policie už se o něj v minulosti zajímala. I přesto, že je obrázek neúplný, vše do sebe zapadá. Postupem času ale vyplouvají na povrch další stopy, které celou záležitost mění. Kdo je tedy vinen? Je na vás, komu uvěříte…
Kniha odráží předsudky společnosti k lidem z nižších vrstev a poukazuje na to, jak velký vliv mohou mít.
 

Recenze
 
Eva je na první pohled dokonalá. Nadaná studentka posledního ročníku střední školy, nádhera sama, všichni ji milují, kluci by se o ni nejraději servali, kamarádství jen vzkvétají. Jenže nic není tak, jak se zdá. I tato něžná dokonalost skrývá nejedno tajemství, pokrytectví, faleš a temné zlo. Jeden by řekl, že její nebezpečné hry nemohly skončit jinak.
 
Kniha je oficiálně prezentována jako Young Adult thriller. Já se jim vůbec nebráním, pokud mě zaujme anotace, ráda si přečtu vlastně jakýkoliv žánr. Ze začátku mi vůbec nepřišlo, že čtu YA. Příjemně podaný thriller o mladých lidech z různých úhlů pohledu, z pohledu všech hlavních protagonistů. Vyprávění svižné, kapitoly krátké, jazyk "nepuberťácký". Příběh je naprosto uvěřitelný, myslím, že podobná dramata prožívá mnoho dospívajících mladých, snad až na to tragické vyústění.
 
Kniha se netáhla, měla spád, autorka na to šla důmyslně bez zbytečných řečí. Střídající se vypravěči jednoduše popisují svoji pravdu, obhajují před sebou svoje lži. Všichni popisují události samozřejmě v Ich formě, což je u thrillerů nejlepší. Detektivní zápletka na první pohled až moc jasná, s každou další kapitolou však dochází k mírným posunům a přidávají se další skutečnosti, další podezřelí. Není to tak, že byste od začátku věděli. A ani na konci vlastně nevíte, je jen na vás, jak si dáte skládačku dohromady. 
 
Někde v polovině mě začala lehce rušit jedna rovina, která snad jako jediná dobře zapadla do kategorie YA. Poněkud naivní a (pro mě maximálně otravná) postava a její nereálné pokusy o vyšetřování, to mi prostě nesedělo.
 
Je to na tobě je nenáročným dobrým čtením pro milovníky temnějšího žánru v mírném podání. Je o nespoutané lásce, vášni a nenávisti. Je o předsudcích, o touze někam zapadnout, o víře v dobro. Za mě 4 ****.
 
-
Za knihu k recenzi děkuju nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat