středa 4. března 2020

Knižní výzva / Běsa

Titul: Běsa
Autor: Dita Táborská
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 360
 
Anotace
 
Běla a Sabina jsou jednovaječná dvojčata. Mimořádně silné vzájemné napojení, v němž vyrůstají, však rozleptají drogy a jen jedna ze sester nad nimi zvítězí. Jejich matka se od té doby utápí v sebelítosti a ztracenému dítěti věnuje většinu svých myšlenek a lásky. Druhá tak přichází nejen o své dvojče, ale i o matku. 
Ve stejném roce jako obě dívky se v české vesnici na Ukrajině narodí Vitalij, který se v dospělosti rozhodne odjet do vysněné země svých předků. V Praze se však zaplete s pasákem a obchodníkem s gastarbeitery Lubošem, který jej připraví o všechny iluze. 
A pak se narodí jedno dítě, které osudy všech hrdinů propojí a přinutí je přehodnotit jejich představy o tom, co znamená být sestrou, matkou… ale i otcem.
 

Recenze
 
Životní drama několika rodin, zdánlivě na míle vzdálených, ve skutečnosti však nečekaně blízkých. Jádrem románu jsou propletené životy Běly a Sabiny, dvojčat, které jsou postihnuty otcovským opuštěním a matčinou zlobou. Ve snaze najít viníka a odpuštění se dostávají v útlém věku do nebezpečného drogového víru a jen Sabina z vlaku dokáže vystoupit včas. A pak přijde na svět jedno dítě. Dítě, které by mohlo propojit a zachránit tolik životů. Kdyby o něj někdo stál, kdyby o něm někdo věděl. Příběh o zmařených životech, závislostech všeho druhu a lidském nepochopení. Co všechno může způsobit nekomunikace, jak moc může ublížit odcizení.
 
České autorky mě nepřestávají fascinovat. Dokážou psát tak živě a tak reálně o tak složitých tématech. Běsa v sobě propojila několik tíživých otázek, zavedla mě do vzdálených prostředí. Trýznivé vyprávění o tom, že život může být hodně složitý, v sobě sice nese i prvky černého humoru a sarkasmu, nic veselého však nečekejte. Táborská se opět bez nadsázky opřela do nefunkčnosti rodiny a mezilidských vztahů.
 
Vím, že primárně byla kniha o něčem jiném než o drogové závislosti, o něčem vyšším, o mateřství, bolesti a odpouštění, ale ty dějové skoky mezi jednotlivými kapitolami mi tentokrát přišly až moc velké. On si samozřejmě čtenář vše podstatné vydedukuje, dějové linie ho vedou správným směrem, ale kniha i tak nabízí přímo velkorysý prostor pro čtenářovu fantazii. Já obecně mám ráda knížky s drogovou problematikou, takže by mě zajímaly podrobnosti, jak to sestry postupně semlelo. Tento článek mi tam vyloženě chyběl, stejně jako objasnění pár dalších vrcholových zvratů. Mnoho postav z vyprávění jen tak nenápadně zmizelo, jakoby nebyly důležité.
 
 
Tam, kde mi jinde strany přebývají, tady mi kvůli autorčině touze vše nakombinovat a proplést, aspoň stovka chyběla. Některé pasáže mi přišly nedotažené, až mi přišlo nedůstojné, takto ty lidské osudy opustit.

Každopádně mě hodně bavilo postupné a dokonale promyšlené propojování s autorčinou prvotinou Malinkou. Malinka mi nicméně přišla komplexnější a víc uvěřitelná. I tak hodnotím Běsu čtyřmi *.

Žádné komentáře:

Okomentovat