pátek 17. května 2019

Knižní výzva / Malinka

Titul: Malinka
Autor: Dita Táborská
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 439
 
Anotace
 
Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezencem. Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.
Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa jejího života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, který po dítěti hluboce touží.
Román Malinka je především svižně a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím. Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.
 

Recenze
 
Jsem této knihy tak plná a přitom nejsem schopná něco kloudného o ní napsat. Většinou se mi recenze píšou samy, slova jen plynou. Ale tato kniha je tak složitá, tak strastiplná, tak bolestná, že se mi to až nehodí k ústřednímu tématu - mateřství. Nicméně Malinka mě naprosto odrovnala. Dita Táborská svým svérázným stylem, hloubkou a opravdovostí předčila i neodolatelné kouzlo Aleny Mornštajnové. Hned zítra vlítnu do knihovny pro její druhý román - Běsa.
 
Milena, alias Malka, je mladá žena, která celý život trpí tím, že nikdy nepoznala svoji biologickou matku. Vyloženě fyzicky po ní teskní, urputně hledá odpovědi na otázky ohledně svého původu, snaží se přijít na to, proč ji máma po porodu opustila. I když měla neskutečné štěstí, že se už jako miminko dostala do adoptivní rodiny, kde ji přijali s obrovskou láskou jako svoji vlastní, dává jim vědomě i nevědomě zabrat. Je problematická, vzpurná, divoká, svoji adoptivní matku viní za to, že není její pravou mámou. Když v dospělosti otěhotní s jedním z náhodných partnerů, cítí, že pokud svoji pravou matku nenajde, nedokáže si s mateřstvím poradit. A rozjíždí se tak kolotoč krutých nedorozumění, zlých slov, starých křivd. A když už si myslíte, že to snad ani horší být nemůže, finále vás doslova srazí na kolena.
 
Autorce se podařilo situace velmi realisticky popsat, když například Malka rodila svoje dítě, měla jsem pocit, že na mě jdou kontrakce. Čtení mě drásalo, cítila jsem s hlavními postavami, dokázala jsem se vžít do kůže všech klíčových žen.
 
Nosná témata knížky jsou jasná - adopce, mateřství, láska. Je to ale i hodně o odpouštění, o přijímání, o respektu a o sobectví, o hledání sebe sama. Kniha se zaobírá otázkou, do jaké míry ovlivní dítě výchova a do jaké míry geny.
 
Malinka je knihou velmi silnou, je nabitá emocemi a zůstane ve vás opravdu dlouho. Je to příběh bolestný, neveselý, slabším povahám ho snad ani nedoporučuju. Pro mě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

2 komentáře:

  1. Na pokracovani se nechystam. Bylo to na me fakt tezky. Ta beznadej... Jakoby clovek nemel sanci to otocit a svemu diteti dat lepsi zivot.

    Martzns

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tu Běsu přečíst chci, ale úplně chápu vás. Je to hodně silné čtení, smutné a beznadějné. Nemusím happyendy, ale tady mě to celkem zaskočilo...

      Vymazat