středa 29. května 2019

Klára jede / Ultralehké kolo s přehazovačkou Woom 4

Druhý díl našeho románku jménem Woom. Dodneška jsem na sebe pyšná, že jsem tenkrát to "drahé" rozhodnutí udělala, že jsem to nenechala být, že jsme se s Chlupáčem shodli, že do kola pro děti zainvestujeme. O naší cestě k ultralehkému kolu Woom 3 si můžete přečíst v loňském článku. Ono to totiž fakt není jedno, váha kola hraje zásadní roli, ať vám kdokoliv tvrdí opak. Vždycky budou děti lépe jezdit na lehkých kolech, budou mít větší radost z jízdy, než když je posadíte na ultratěžkého ocelového araba. A víte z čeho mám radost? Loni jezdila Klárka v městské části, kde bydlíme, na Woomu jediná. A teď? Woomem se to tady jen hemží, nejčastěji vídávám právě Woom 3, což je obvyklá velikost prvního šlapacího kola, ale potkáváme i roztomilou dvojku. Drandí na ní sousedovic tříletá holčička a musím říct, že naprosto s přehledem. Takže jde vidět, že mnoho rodičů začíná nad koly pro své děti uvažovat.


Klárka se na svém žlutém Woom 3 naučila během loňské sezóny perfektně. Vyšlapala i velké kopce, získala rychlost, jistotu, obratnost, bezvadně zvládla ruční brzdy. Jezdila na menší cyklovýlety, na hřiště, do školky i do obchodu. Jezdila na něm za deště, jezdila i v zimě. Je na svůj věk docela vysoká, má sílu a nám se začalo zdát, že by mohla poskočit ještě o stupeň výš. Na 20'. Doporučuje se na děti o výšce cca 117 cm a to Klára má. Tak jsme na konci zimy koupili modré kolo Woom 4, dvacetipalcové a s přehazovačkou! Další milník pokořen. A ne, nemyslím si, že přehazovačka je pro tak malé dítě zbytečná.



 
A tak si na něj 10. března poprvé sedla. A prostě jela. Bez sebemenšího zaváhání. Samozřejmě jsme jí museli vysvětlit princip přehazovačky, k čemu je a jak s ní správně pracovat. Zdá se mi, že to jakžtakž chápe, ale občas zapomíná řadit včas. Tak jako já v autě :) Nemyslím si ale, že je problém při jízdě ji semtam poradit. Stejně jako mně v autě :)

 
I čtverková verze Woom se řadí k nejlehčím na trhu. Kolo váží pouhých 7,9 kilo. Výškově by mělo teoreticky vydržet do 8 let. Osmi-rychlostní řazení je na pravém řídítku a Klárce se ovládá velice intuitivně. Na rozdíl od trojky už nejsou pákové brzdy barevně označené, ale tady už se předpokládá jakási zkušenost jezdce, takže barviček netřeba.

 
Je krásné, designově čisté, působí bytelně, ač je hliníkový rám opravdu lehký. Přiznávám, že barvu jsme vybírali my i s ohledem na kluky, kteří budou kolo nejspíš dědit. I když myslím, že všechny barevné varianty, co Woom nabízí, jsou dost unisex.


 
I tentokrát jsem kupovala na Neobyčejně.cz. Pořizovali jsme tady už Stridera, pak Woom trojku a teď i čtverku. Mimo to, že prodávají jen kvalitní a lehká dětská kola, mi přijde, že to dělají s láskou. Že si zjišťují víc, dělají recenze, zkouší, fotí, testují na svých dětech, zabývají se poradenstvím, píšou hodnotné články. A to já ocením, protože za prvé z osobní zkušenosti vím, kolik se za tím skrývá práce, a za druhé vím, že sehnat relevantní a pravdivé informace může být v dnešní záplavě slov celkem oříšek.


 
Za co eshop chválím, je kvalita seřízení. Jde vidět, že na tom v Neobyčejně zapracovali, a nyní ke kolům poskytují zdarma službu profesionálního seřízení. Kolo k vám tedy dorazí sice trochu rozebrané v krabici, ale už seštelované. Stačí když nasadíte šlapátka, řídítka, sedlo a přední kolo do vidlice. Nám se to povedlo a kolo jsme složili během chvilky. O tom, co se s kolem děje, než ho pošlou k zákazníkovi, si můžete přečíst hezký článek tady.

 
Co jsem tentokrát přehodnotila a ukázalo se to jako správné rozhodnutí, byly cyklodoplňky. K Woom 3 jsem totiž kupovala i blatníky, které mi v konečném důsledku přišly zbytečné, někdy mi dokonce vadily. To tehdy, když Klára s kolem někde "hodila" a vidlice držící blatník se vysunula. Takže tentokrát jinak. Místo blaťáků stojánek. Ten je perfektní, montáž jednoduchá, stojánek opravdu pevný. Dokoupím ho i k trojce, bolí mě, když se kolo jen tak někde povaluje.

 
A co Jakoubek a poděděný žlutý Woom 3? Ještě mu chybí nějaký ten cenťák. Nedosáhne plnohodnotně na zem a jízda by nebyla ani bezpečná ani komfortní. Vyzkoušíme ještě teď v létě, jestli pil dost mlíka, a jestli ten potřebný centimetr někde nahnal. Kdyžtak si ještě poslední sezónu odjezdí na milovaném Strideru.

 
Ani s druhým kolem jsme tedy nešlápli vedle a asi už zůstaneme věrní značce Woom. Pro mě už zůstane srdcovou záležitostí, protože se na něm Klárka naučila milovat jízdu na kole.

Žádné komentáře:

Okomentovat