pondělí 13. května 2019

Audiokniha / Tiché lži

Titul: Tiché lži (Cross Her Heart)
Autor: Sarah Pinborough
Interpret:  Lucie Kožinová, Lukáš Hlavica
Délka poslechu: 12 hodin 37 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace
 
Hlavní hrdinka Lisa žije jen pro svou dospívající dceru Avu. Nic jiného pro ni není důležitější. Není proto divu, že si Ava pod neustálým tlakem své matky přeje více volnosti. Neví ale nic o nočních můrách své matky a její utajené minulosti, která se však pomalu začíná připomínat. Lisa musí čelit svým démonům, aby ochránila Avu. Pomůže jí v tom její nejlepší kamarádka, jak ostatně slíbila? Kdysi totiž Lisa porušila slib, který dala. Její zrada však nebyla nikdy zapomenuta. A teď za ni musí zaplatit.
 
Recenze
 
Příběh tří žen, z nichž každá bojuje se svými démony, každá po svém a každá velmi sama. Lisa - neustále vyděšená matka šestnáctileté dcery, na první pohled slabá a otravná. Ava - na šestnáctku až neskutečně naivní, v oblasti sociálních sítí vyloženě přihlouplá, přitom fyzicky i duševně silná. Marilyn - na oko statečná sympaťačka, která zachraňuje všechny kolem kromě sebe. Z kraje jednoduché vyprávění z úst těchto tří hrdinek zobrazuje všední dny někde v Anglii. Jenže pak se něco stane, něco, co odstartuje novou a o poznání zajímavější éru příběhu. A o poznání děsivější, temnější a napínavější.
 
Pro mě lehce nadprůměrný thriller, který mě sice bavil, ale skutečně jsem si ho začala užívat až tak od poloviny. První půlka mě trochu štvala. Ani ne tak příběh jako spíš hlavní postavy. Když se to konečně rozjelo, začala se mi v hlavě (jako vždycky u thrillerů) točit kolečka, jak to asi je, a kdo je vlastně ten padouch. A musím autorku pochválit, že tohle jsem opravdu nečekala. Velmi zajímavý zvrat a celá podstata smutného příběhu.

 
Konstrukce logická, příběh poměrně reálný, i tak jsem se potýkala s velkou nedůvěrou k pár skutečnostem. Ale jsem docela hnidopich na tyto věci. Nejvíc mě zaujalo vyprávění Lisy z minulosti, což bylo rozhodně to nejzásadnější, nejsmutnější a nejstrašnější z celé knihy. Bylo mi z toho úzko.

Doporučuju všem milovníkům psychothrillerů, všem, co mají rádi ženské hrdiny, naopak varuju útlocitné povahy a sensitivní matky, protože chvilkami je to fakt síla.

Žádné komentáře:

Okomentovat