neděle 1. března 2020

Audiokniha / Ztracený

Titul: Ztracený
Autor:  Tim Weaver
Interpret: Igor Bareš
Délka poslechu: 14 hodin 5 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Je obyčejné ráno šestnáctého prosince, a tak jako miliony obyvatel Londýna, i Sam Wren spěchá do práce, nasedne do metra – ale už z něj nikdy nevystoupí. Neexistují žádní svědci ani záznam na bezpečnostních kamerách. Ani po půl roce po něm není ani stopy.

Samova manželka oslovuje Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách. Ví totiž, že důvodem jejich zmizení bývají často hluboko pohřbená tajemství. Tento případ se ale od ostatních liší a s každou odpovědí vystupují na povrch nové otázky, které nutí Rakera zpochybňovat vše, včetně vlastního úsudku. Zbývá nakonec jen jedna otázka: Dokáže detektiv Raker rozplést síť lží, kterými Sam Wren opředl svůj život, nebo se stanou osudnými i jemu?
 
Recenze
 
David Raker je odhodlaný člověk, který za peníze pátrá po zmizelých osobách. Takové soukromé očko. Má asi nějaký šestý smysl, protože většinou je o krok před oficiálním vyšetřováním a policistům je tak trnem v oku. Případ zmizelého v metru ho vtáhne, osobně se ho dotkne, vezme ho na strašlivá a temná místa Londýna a přiblíží k lidem, kteří skoro ani lidé nejsou.
 
Tohle bylo vážně skvělé. Ačkoliv Ztracený je už třetí díl v sérii s Davidem Rakerem, vůbec mě nebolelo, že jsem se do něj pustila jako první. Moc dílků do skládačky nechybělo, neměla jsem pocit, že se ztrácím. Nechápu jen, jak mi mohl Tim Weaver takto uniknout. Všechny jeho knihy jsou výborně hodnoceny a není divu. Troufám si říct, že autor si s napětím, plíživým strachem a důmyslností pohrál lépe než lecjaký seveřan.

Do detailů vyskládaný příběh, kdy jednotlivé dílky do sebe  zapadají s naprostou přesností, zvraty přicházejí v ideální dobu, zrovna když to vůbec nečekáte. Nadchla mě už samotná myšlenka pátrání po zmizelých, kdy Raker odkrývá všechna pohřbená tajemství, autor však do příběhu vložil prvky silného thrilleru. Bylo to děsivé, mráz mi běhal po zádech téměř od začátku do konce, bylo to chytré. Padouch zůstává skrytý přesně tak dlouho, než se Weaver rozhodne oponu roztáhnout. Takto mi to vyhovuje.

Marně pátrám v myšlenkách, jestli mi něco vyloženě vadilo. Rozsah mě díky všemu výše zmíněnému vůbec netrápil. Trošku mi vadilo pozorovat totální neschopnost policie a možná by nebylo na škodu opustit v thrillerech zavedené klišé, že hlavní hrdina/vyšetřovatel/polda/detektiv musí být tak trochu pako, ideálně s mrtvou manželkou a spoustou kostlivců ve skříni. Jsem ráda, že aspoň nechlastal.

Igor Bareš si s přednesem poradil na jedničku, jeho hlas je temný stejně jako celý příběh. Za mě plný počet hvězd. Těším se na další, Time Weavere!

-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat