čtvrtek 26. března 2020

Knihy pro děti / Ptáci

Moje děti celkem poznají běžné ptáky, které vidíme ve městě a příměstské přírodě, hodně dělá i Montessori školka, kam oba chodí. Klárka s Kubíkem měli období, kdy je ptáčci bavili hodně, na balkóně máme budku, vyráběli jsme i šišková krmítka, pozorovali jsme, co nám na zábradlí přistálo. Momentálně nejvíc fascinovaný ptáky je Matěj. Je to jeho jedno z prvních slov "ptá". Když vidí kosa nebo sýkorku řve jak vyšinutý, stojí u okna a vyhlíží je, hledá je na obrázcích, v krabici se zvířaty. S Matýskem prožíváme intenzivní ptačí období. Ptačí knížku jsme doma zatím neměli. Já mám ráda encyklopedické vzdělávací  knížky, často je ale složité najít kompromis mezi detailní, téměř odbornou dospěláckou verzí a jednoduchou, nepřesnou dětskou knihou. Nakladatelství Bookmedia přichází s krásně zpracovanou knihou Ptáci, která je přesně podle mých představ. Vychází z polského originálu, je vhodná pro celou rodinu, je logicky členěná a převažují v ní realistické obrázky - fotografie.
 

Po krátkém úvodu, kde autor předá základní informace o tom, jak krmit a jak pozorovat ptáky v přírodě, přichází tři rozsáhlé oddíly o jednotlivých druzích ptáků. Ptáky člení podle místa, kde je můžeme najít - Na dvoře a za městem, Na poli a v lese, Na vodě a na louce. Tím, že kniha je polského původu, najdeme v ní pouze ptáky, kteří jsou českému prostředí hodně blízcí. To je nesporná výhoda této sympatické encyklopedie.
 


 
Každému ptákovi je v knize věnováno pár stran s výčtem nejzásadnějších informací a nejrůznějších zajímavostí. Jazyk knihy je jednoduchý, dobře členěné krátké texty poberou i předškolní děti. Moc se mi líbí grafické zpracování charakteristických rysů jednotlivých ptáků - u velké fotografie ptáka je šipkami zdůrazněno to, čím je pták typický. Super přehledné!
 


 
Největší předností knížky jsou ale bezesporu fotografie. Nádherné snímky z přírody, ptáci v akci, s mláďaty, při lovu, detaily hnízd... Například fotka sovy pálené s právě ulovenou myší je docela impozantní!
 
 

 
Jestli máte rádi přírodu, fandíte příjemně podaným encyklopediím, dáváte přednost kvalitnímu zpracování, tato na první pohled nenápadná knížka se vám bude líbit. Krom krásných fotografií nabízí i dostatek zajímavého čtení, které rozhodně není pro děti nudné.
 
-
Za recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat