sobota 20. června 2020

Knižní výzva / Noční lov

Titul: Noční lov (The Night Stalker)
Autor: Robert Bryndza
Nakladatelství: Cosmopolis / Grada
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 432
 
Anotace
 
Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.
O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.
Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem?
Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji...


Recenze
 
Když v dobré čtvrti Londýna umírá doktor přímo ve své posteli, policie se snaží případ rychle odsoudit na základě prvního dojmu. Když dojde ke druhé vraždě za úplně stejných okolností, začíná to být divné. I tak policie odvádí pozornost jiným směrem, aby nenarušila jiné vyšetřování, které se ke zločinu jistým způsobem váže. Jenže Erika Fosterová je dravá svéhlavá vyšetřovatelka a když třetí mord zasáhne až příliš blízko ní, pustí se do toho na vlastní pěst. Jak jinak.
 
Noční lov je druhým dílem série s Erikou Fosterovou úspěšného autora Roberta Bryndzy. Ten píše jeden thriller za druhým, já mám na kontě zatím jen dva. Dívka v ledu tady na blogu byla před dvěma roky a rukopis pana spisovatele je jasně čitelný. Pokud můžu soudit na základě dvou přečtených knih, jeho styl bych už dokázala rozpoznat. Vážná témata, žádné servítky, zločin se odehraje vždy na pozadí velmi aktuálního tématu, který hýbe společností (domácí násilí, imigranti, prostituce...). Objemné knihy, které se neskutečně lehce čtou díky jednoduchému jazyku a stupňovanému napětí. Když pominu všechnu tu krev a drsnost, knihy Roberta Bryndzy jsou příjemným oddechovým čtením. V některých thrillerech (obzvlášť v těch skandinávských) hraje krom samotné zápletky velkou roli i psychologie, některé knihy bývají složité, předimenzované. Tady ne, všechno běží s naprostou lehkostí.
 
 
Dějová rovina byla zajímavá a plně jsem motivu pachatele porozuměla. Dávalo mi to smysl. Hůř uvěřitelné je pak samotné provedení zločinů, jakoby bylo super jednoduché dostat se k někomu do zabezpečeného domu a v klidu si tam pořešit svůj plán. Vrah byl čtenáři odhalen už někde v půlce knihy a vůbec to nevadilo. Ráda se dívám na zločin z obou úhlů pohledu najednou.
 
Postava Eriky Fosterové je pro mě rozporuplná. Je dychtivá, má intuici a bezpochyby na to jde dobře. Jenže nerespektování pravidel a systémových hierarchií mě vždycky trochu popudí.
 
I když se na poli thrillerů rozhodně nejedná o žádnou převratnou pecku, knihy Roberta Bryndzy mají šmrnc a dobře se čtou. Já se do těch zbývajících šesti dílů ráda pustím. Jednu hvězdu strhávám za nedopracovaný závěr a celkově dávám 4*.
 
-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat