sobota 30. května 2020

Kouzelné čtení / Lidské tělo

Zatím poslední přírůstek do naší mluvící Albi rodiny přišel s Covidem. Klárka si Lidské tělo přála už dlouho, já na něj četla rozporuplné recenze, tak jsem pořád váhala. Když ale zájem dětí o stavbu našeho těla, o všechny ty zákonitosti a podrobnosti, jak to celé funguje, neustával, dala jsem mu šanci. A jsem ráda. Lidské tělo je v Kouzelném čtení stálicí, žádnou novinkou. Bezesporu je to kniha užitečná pro všechny předškoláky a malé školáky, lidské tělo je zde rozebráno sice pěkně zevrubně, ale citlivě s ohledem na věk publika. Doporučuje se dětem od 5 let.
 

Lidské tělo je klasického A4 formátu a obsahuje kolem 2000 zvuků a textů. Kniha je logicky rozdělena do 8 kapitol, děti tak postupně objevují různé části lidského těla a jednotlivé soustavy. Líbí se mi úvod o evoluci,  o rasách a odlišnostech, o tom, jak jsou někteří lidé přizpůsobeni životu v extrémních podmínkách. Super je také závěrečná kapitola o nemocech.
 


 
Abyste si nemysleli, kniha není primárně o anatomii. Neobsahuje jen holá fakta o tom, co se kde v těle nachází a k čemu to slouží. U jednotlivých kapitol jsou vypíchnuté různé "perličky". Když se například bavíme o dýchací soustavě, zmíníme také kouření anebo alergie na pyl. U trávící soustavy se zase šikovně rozeberou zdravé a nezdravé potraviny nebo třeba důležitost hygieny. Moc hezky je zpracovaná kapitola o rozmnožování a životním cyklu.
 

 
Všechno výše zmíněné na knize oceňuju. Jak je sestavená, jak je členěná a že je pro děti zajímavá. Že si autor dal záležet na výběru toho atraktivního, co dané téma nabízí.
 

 
Co bych v knize oželela, je postava ufona Prokouka. Malá nenápadná postavička, která děti celou knihou provází. Přijde mi zbytečné cpát do textu o lidském těle (potažmo do jakéhokoliv textu) fiktivní postavu. Chápu dospělácký úmysl. Pokud chtěl autor nějakého průvodce, sáhla bych po něčem míň abstraktním. Ufona dětem já nejsem schopná vysvětlit, tak ho trochu ignorujeme :)
 

 
Všechny články o Kouzelném čtení, recenze jednotlivých knih a moje doporučení najdete pod tagem "Kouzelné čtení".
 
-
Tuto knihu z edice Kouzelného čtení jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat