pondělí 4. května 2020

Audiokniha / Dokonalé stopy

Autor: Helen Fields
Interpret: Jan Šťastný
Délka poslechu: 14 hodin 27 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
V odlehlém koutě Skotské vysočiny shořelo tělo Elaine Buxtonové. Jediné, podle čeho může policie pohřešovanou právničku identifikovat, je zub a cár zkrvaveného šátku. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. Inspektor Luc Callanach opustil slibnou kariéru u Interpolu a začíná od nuly. Obstojí před novými kolegy i ve střetu s vrahem, který za sebou pečlivě zahlazuje všechny stopy? Rafinovaná zápletka, která vás chytí od první stránky, sympatická dvojice vyšetřovatelů, kterou vedle „krasavce Luca“ tvoří svéhlavá a přívětivá Ava Turnerová, a opravdu odporný zločinec, to jsou přísady, díky nimž si tuhle knihu vychutná každý fanoušek detektivního žánru.
 
Recenze
 
Ve Skotsku mizí mladé, úspěšné a osamělé ženy. Jen tak, z domova, beze stopy. O několik dní později se nachází pozůstatky těl s DNA zmizelých. Všechno se zdá být jasné, uspořádají se pohřby. Ale kdo tohle může dělat? Když nakonec pachatel zabrousí do až moc blízkých vod, inspektorovi začnou být ty dokonalé stopy až moc podezřelé. Dostává se tak na kloub nebezpečné hře totálně vyšinutého a prudce inteligentního muže. Jde jen o to, kdo bude rychlejší.
 
Ač se téma zmizelých žen v thrillerech omílá pořád dokola, tato autorčina prvotina byla zase v něčem jiná. Dobrá. Hodně dobrá. Příběh se jí podařilo postavit do velmi nepříjemné a vlezlé roviny, pachatele jakoby znala odmala, což bych jí rozhodně nepřála. Detaily zločinů byly popsány bez servítek stylem vlastním spíš mužským autorům. Cením si originality v tom směru, že čtenář zločince zná prakticky od začátku. Známe jeho jméno, jeho povolání, tušíme jeho motivy. Autorka ho bez ostychu odkryla a my tak mohli v duchu tlačit policii správným směrem. Aby to nebylo úplně jednoduché, vyšetřovatelé si samozřejmě museli projít obvyklým kolečkem zbytečných kotrmelců, selháním systému, odvoláním hlavních aktérů, špetkou osobních trápení a dějových odboček.
 
Po dlouhé době mi nevadily hlavní postavy z řad policie. Ba naopak. Inspektora Luca jsem se snažila neustále vizualizovat, Avy mi pro policii přišlo skoro až škoda. Zajímavá byla i profesní zápletka, ve které šlo o předsudky, pomluvy, neakceptování autorit. Všechno to jsou témata živá, aplikovatelná do každého zaměstnaneckého poměru.
 
Dokonalé stopy jsou napínavou detektivní audioknihou, která vás chytí od samého začátku. Napětí se v knize drží po celou dobu, čemuž přispívá i charismatický hlas Jana Šťastného.
 
 
-
Tuto audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat