neděle 26. dubna 2020

Chytrá hra / Jednoduchý a variabilní geoboard

Geoboard jsem doma chtěla mít. Tuhle na první pohled nenápadnou dřevěnou destičku jsem poznala v Montessori, kde se hojně využívá. S geoboardem přišel v 50. letech minulého století egyptský matematik a jeho primární funkce tak byla jasně daná - geoboard měl pomoci logicky objasnit základní pojmy v geometrii. Jenže tato jednoduchá pomůcka je neskutečně variabilní a nabízí nespočet způsobů využití. Náš geoboard v temně zelené barvě pro nás vyrobilo Hravokádo. O Hravokádu už jsem psala ve spojitosti s mini sudoku pro děti. Geoboardy jsou jejich vlajkovou lodí a pokud máte rádi smysluplné hračky/hry, doma by vám jeden chybět neměl. Možná budete překvapeni, kolik toho jde s kusem dřeva, pár kolíčky a gumičkami vymyslet.
 

Náš geoboard v klasické velikosti 5x5 má vkládací kolíky (nejsou v destičce napevno), součástí krabice byla i velká sada gumiček různých barev i velikostí a taky mnoho tipů na aktivity plus předlohy. Toto je základní sada, kterou lze rozšířit dokoupením nadstandardních doplňků - barevné korálky k navlékání na kolíčky, puzzle na kolíčky, figurky...
 


 
 
Dejte geoboard dětem do ruky a uvidíte, co se bude dít. To zní jako laciný reklamní slogan, ale je to fakt. Zjistila jsem, že ani jedno moje dítě s ním ve školce nepracuje. Doma se o něj přetahují. Klárka nejdřív začala pracovat podle přiložených šablon a zkoušela pomocí gumiček sestavovat písmena a číslice. Pak to zopakoval Kubík. A pak začali být víc kreativní, vymýšleli si své pirátské vlajky, mandaly, bludiště. A pak přišli s kuličkodráhou. Matěj si užíval trénování jemné motoriky při vyndávání a nandávání kolíků do desky. Právě pro něj hodlám pořídit barevné dřevěné korálky, které by mu pole působnosti ještě kapánek rozšířily.
 




 
A v čem je podle mě geoboard tak výjimečný? Za poměrně nízké náklady dostanete velice variabilní didaktickou hračku / logickou hru / Montessori pomůcku. Dostanete hračku, která s dítětem poroste. Já se třeba těším, až se s Klárkou budeme bavit třeba o obvodu a obsahu různých geometrických tvarů a ona bude mít jasno. Nebude to pro ni abstraktní. Geoboard se mimo jiné využívá i v Hejného metodě. A to u nás bude brzo aktuální.
 



 
-
Za nádherně zpracovaný geoboard děkuju rodinné české firmě Hravokádo.

Žádné komentáře:

Okomentovat