sobota 4. dubna 2020

Knižní výzva / Cop

Titul: Cop (La Tresse)
Autor: Laetitia Colombani
Nakladatelství: Odeon
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 200
 
Anotace
 
Tři ženy žijící ve třech různých světadílech, tři osudy: Indka, která patří k nejnižší společenské vrstvě, Italka, jež zdědí rodinnou firmu, Kanaďanka, která má skvělou kariéru v právnické firmě. Všechny tři spojuje touha po důstojném životě. Nikdy se spolu nesetkají, nevědí o sobě; a přesto se mezi nimi vytvoří intimní pouto – symbolické pouto vzpoury proti nepřízni osudu.
 
Recenze
 
Citlivě podaný příběh tří žen, respektive tři příběhy tří žen, protože až do samotného závěru spolu vůbec nesouvisí. Indka, Sicilanka, Kanaďanka prožívají na nemnoho stranách patrně nejsložitější období svých životů. Každá z nich se snaží nepodlehnout svému osudu, který se na první pohled zdá jako neměnný. Nicméně tyto tři ženy se projeví jako opravdové bojovnice a rozhodnou se svůj osud utvářet, nikoliv přijmout.
 
Impulzy k radikální změně jsou tak odlišné. Indická žena Smita nepřijme skutečnost, že její dceři není dovoleno důstojně chodit do školy. Sicilanku Giuliu vyburcuje otcova autonehoda a zjištění, že rodinný podnik je na pokraji krachu. Kanaďanku Sarah zlomí nemoc.
 
Feministický román oslavuje sílu žen žijících v ryze mužských světech. Tři ženy, tři povahy, tři kontinenty, tři sociální zázemí; všechny však stejně tvrdě bojují za svoji svobodu. Muži jsou v románu odstaveni sami sebou na slepou kolej, snad až na jednu maskulinní výjimku se jedná o slabochy plynoucí s davem, nemajíc odvahu postavit se zásadní změně čelem.
 
Příběh je nádherný, závěrem snad až romantický, nikoliv však sentimentální. Plyne příjemně jako letní vánek, přitom nenudí a pozornost udrží svou hlubokou podstatou. Za mě je to jednoznačně dílo, které by si měly povinně přečíst všechny dospívající dívky. Román o tom, že ani v ženském světě není nic nemožné, že změna je v nás. Že si samy budujeme svůj osud, samy bojujeme za lepší život. Pokud chceme.
 
"Nevěděli, že to je nemožné, a tak to udělali." - Mark Twain

Žádné komentáře:

Okomentovat