neděle 12. dubna 2020

Knihy pro děti / Pohozené kšandy kamaráda Standy

V komentářích na mé články o vtipných verších Hynka Viléma jsem od několika z vás dostala tip na podobně laděnou sbírku básniček pro malé děti s kouzelným názvem Pohozené kšandy kamaráda Standy. Ta vyšla v roce 2017 v nakladatelství 65. pole a krásně nám doplnila naši Políčkovou knihovničku. Děti teď mají básnické období, hlavně Klárka dost verše vstřebává a je schopná si je poměrně lehce zapamatovat. Kubík si zase užívá všechny ty hravé "srandismy" a když se v řádcích objeví nějaký ten bobek, autor si ho totálně získá. Nadlouho.
 

Dagmar Kýrová vsadila na jistotu a šla cestou hravosti. To jediné na malé platí. Na obyčejných věcech, které nás všechny v životě obklopují, si našla zrovna ty detaily, které děti zaujmou na první pohled. Situace všedních dní přetavila do vtipných krátkých a úderných básniček, které jsou snadno zapamatovatelné. Až na výjimky se v nich objevují jednoduchá běžná slova.
 

 
Celostránkové ilustrace Anety Žabkové hýří barvami, rozhodně se neřadí k těm decentním, snovým, které se teď tak často objevují u knižních bestsellerů... Mně se ale líbí. Jsou to veselé obrázky k veselým slovům, jiné si tady ani nedovedu představit. Z obrázků čiší emoce, což se mi moc líbí. A dětem taky. Nápadité ilustrace jsou plné vtipných detailů, nad kterými můžete s dětmi rozmlouvat.
 

 
Pevný křídový papír, 64 stran, básnička téměř na každé stránce.
 
 
Pokud jste si taky s dětmi oblíbili básničky, Standa vás nezklame. Básničky jsou důležité i z pohledu rozvoje řeči. Pro pobavení dávám k dobru jednu více než aktuální. No, v našem případě vlastně dvě aktuální. Buďte zdraví! A bez klíšťat.
 
Prokletá rýma
Včera na mě někdo kých.
A mě dneska přešel smích.
Padla na mě rýma, "pšík"!
Ach jo, nemám kapesník!
 
Hladové klíště
Na borůvce sedí klíště.
Čeká, kdo tu půjde příště.
Půjde člověk, nebo pes?
Snad se dočká ještě dnes.
 
 
-
Tuto knihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím 65. pole.

Žádné komentáře:

Okomentovat