středa 1. dubna 2020

Časopis pro děti / Roblox pro velké kluky

Nejsme cílovka. Zatím teda ne. Na to si ještě musí moji kluci aspoň tak 6 let počkat. A i pak se uvidí. Když mě však nakladatelství Egmont oslovilo, zda bych s Jakoubkem neotestovala časopis Roblox určený pro kluky ve věku 6-12 let, rozmýšlela jsem, jestli to může mít pro mé čtenáře nějaký přínos. Nejsou tady jenom mámy miminek a předškolních dětí. Vím, že tady se mnou jsou dlouhodobě i rodiče větších dětí, i pár puberťáků tady dokonce mám. A protože časopis Roblox je na trhu novinkou, řekla jsem si, proč ne. Mrkneme na to.


Roblox. Pro mě španělská vesnice. Vůbec jsem netušila, do čeho jdu. Jen, že se se jedná o celosvětově oblíbenou počítačovou hru. Když jsem si časopis vyzvedla ze schránky a rozbalila, první, co mě napadlo, bylo Lego. Hrdinové Robloxu totiž vypadají jako legové postavičky. To mi potvrdily i děti, když si časopis prohlédly. Jedno je jasné, časopis je určený pro skalní fanoušky této online hry, pro jiné osoby nemá žádný smysl. Hráče bezesporu potěší a nabídne jim spoustu tipů, zlepšováků, návodů. Tento časopis teda není jen o prosté zábavě a úkolech, nabízí spoustu užitečného čtení těm, co hru Roblox hrají.




 
I časopis, stejně jako hra, je pro větší děti. Minimálně pro mladší školáky, spíš bych se ale klonila pomalu k teenagerům. Bez znalosti herního prostředí nemá smysl, obsahuje výrazy, které znají jen hráči. Když se od všeho oprostím a podívám se na časák zcela nezaujatě, líbí se mi jeho obsahová stránka, odkrývá čtenáři nejoblíbenější hry, šikovné tipy, tutoriály, zajímavosti i tajné kódy. Jako laik teda hodnotím časopis jako užitečný nástroj pro mladé hráče. Co do grafické stránky, z toho nadšením nešílím, jednoduše se mi grafika hry nelíbí. Ale myslím, že je to o hře veřejně známo.



 
A co to teda ten Roblox je? Je to online hra, ve které hráči vytvářejí své vlastní hry, sdílejí je s ostatními hráči a samozřejmě aktivně hrají. Sto milionů hráčů měsíčně, což je víc než mnohem známější Minecraft. Hráči prostřednictvím svého avatara vstupují do otevřených herních světů, které jsou vytvářeny přímo hráči, nikoliv studiem Roblox. Her je tady na miliony, některé horší, některé lepší, všechny možné žánry. Stavění hry v kreativním nástroji dá uživatelům základy programování. Ti nejšikovnější tvůrci si mohou i vydělávat. Stejně jako jiné online hry, skýtá i možná nebezpečí, se hrou jsou spjaty i nějaké skandály. Do hry se tak v minulosti vpašovalo násilí nebo sexuální podtext. Ne oficiální cestou, ale dílem hackerů. Vývojáři neustále pracují na zdokonalování bezpečnosti. Tady ale jako vždy největší odpovědnost leží na rodičích. 

 
Mé děti nemají přístup k počítači, občas jim půjčím svůj mobil, kde mám stažených pár aplikací, v poslední době nás zaujaly vzdělávací hry Déčka. Takhle mám pocit, že mám vše pod kontrolou. Je mi ale jasné, že tak to nebude napořád. Technologie k současnému světu patří a všechno jednou přijde i k nám domů. Zatím se mi nelíbí představa, že budou hrát nějaké online střílečky, ale myslím, že existují i alternativy, ve kterých uvidím pozitiva.

 
V lednu jsem psala i o podobně laděných holčičích časopisech, které se nám do vkusu trefily mnohem víc, ale bylo to tím, že tam jsme do cílové skupiny prostě a jednoduše zapadli. Klárka má ráda všechny ty růžové jednorožce, duhy a kýčovité roztomilosti. A já to beru, jednoduché komiksy ji motivovaly k samostatnému čtení, úkoly si dokázala vyplňovat i sama, protože byly spíš jednodušší. No a tematicky zaměřené dárky ji dostaly. Egmont nabízí i časopisy pro menší kluky, třeba Auta, Hot Wheels, Lokomotiva Tomáš nebo Paw Patrol.
 
-
Časopis k testování mi poskytlo vydavatelství EGMONT.

Žádné komentáře:

Okomentovat